Nuncius v Sýrii: Pozitivní aspekty uprostřed krveprolévání

29.10.2013 

Několik syrských vesnic s převahou křesťanského obyvatelstva bylo osvobozeno z rukou ozbrojených band. Vládní vojsko prolomilo obležení obce Sadad a vysvobodilo tamní civilisty ze zajetí teroristů, potvrzuje z Damašku apoštolský nuncius, mons. Mario Zenari: „Právě jsem se dozvěděl, že dnes ráno bylo prolomeno obklíčení obce Sadad a dalších dvou vesnic – Mudamieh a Daraya, které leží také jižně od Damašku. Lze tedy říci, že se v této atmosféře každodenního násilí a krveprolévání vyskytují i pozitivní aspekty.

Telefonuje arcibiskup Zenari, jeden z posledních diplomatů v Damašku. Přímo z městečka Sadad popisuje tamní situaci O. Ziad Hilal:

Byl jsem v Sadad ještě s dalším syrsko-katolickým knězem. Mnoho budov je poškozených nebo zcela zničených – včetně vesnické školy. Navštívil jsem všechny čtyři tamní kostely – tři syrsko-pravoslavné a jeden syrsko-katolický. Integralisté je používali jako ubytovnu – leží tam matrace a pokrývky. Vnější i vnitřní stěny kostelů a oltáře pomalovali různými nápisy, ve všech kostelech zničili svatostánek. Mluvil jsem s jedním knězem, který mi řekl, že do včerejšího dne bylo pohřbeno 29 křesťanů, další dva budou ještě pohřbeni. Dnes ráno jsem viděl autobusy plné dětí, žen a mužů, kteří odjížděli z vesnice po všech prožitých hrůzách. Nevím, budou-li se chtít vrátit. O město se vedly boje – většina rebelů utekla a ostatní byli zabiti.

Referuje ze syrského Sadad Otec Ziad Hilal.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.