Papež František přijal nositelku Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij

28.10.2013 

Papež František se modlí za Myanmar, sdělil tiskový mluvčí Svatého stolce po dnešní audienci paní Aun Schan Su Ťij. Papež oceňuje přínos barmské aktivistky k míru a demokracii a povzbuzuje ji na další cestě. Otec Federico Lombardi dosvědčil, že mezi papežem Františkem a vůdkyní barmské opozice při setkání panoval zásadní soulad. Svatý otec paní Su Ťij ujistil, že se ze své strany zasadí o demokratický rozvoj její země. Církev, řekl papež František, vystupuje proti jakékoliv diskriminaci, neboť její charitativní činnost stojí ve službě všech lidí, komentoval dnešní audienci vatikánský tiskový mluvčí.

„Svatý otec mi řekl, že emoce jako nenávist a strach znevažují život a ubírají lidem na jejich hodnotě. Musíme klást důraz na lásku a porozumění, aby se život národů zlepšil“. Těmito slovy definovala barmská politička Aun Schan Su Ťij dnešní audienci u papeže Františka. Nositelka Nobelovy ceny za mír promluvila na tiskové konferenci, organizované italským ministerstvem zahraničí.

Barmská aktivistka zavítala do Itálie v rámci své evropské cesty. V hlavním městě se dnes setkala s italským prezidentem a premiérem. Již včera přijala čestné občanství města Říma, které jí bylo uděleno před 19 lety. V nejbližších dnech pocestuje Su Ťij do Boloni, kde jí nejstarší evropská univerzita udělí čestný doktorát.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.