Papež František přijal delegaci Centra Simona Wiesenthala

24.10.2013 

V závěru dopoledne, věnovaného řadě soukromých audiencí, papež František přijal šedesátičlennou delegaci Centra Simona Wiesenthala. Zástupci této židovské organizace se sídlem v Los Angeles své setkání domlouvali již s Benediktem XVI. Mému předchůdci tedy náleží naše modlitby a náklonnost, poukázal Svatý otec. Papež pak ocenil činnost Centra, které vystupuje proti rasismu, nesnášenlivosti a antisemitismu. Vyjádřil vděk za uchovávání paměti šoa a za formační aktivity.

V uplynulých týdnech jsem vícekrát zdůraznil, že církev odsuzuje jakoukoliv formu antisemitismu. Dnes bych chtěl vyzdvihnout skutečnost, že otázku nesnášenlivosti je nutno pojednat jako celek – tam, kde je pronásledována jakákoliv menšina z důvodu svého náboženského nebo etnického přesvědčení, je ohroženo dobro celé společnosti. Tento problém se týká nás všech. Myslím se zvláštní bolestí na utrpení, marginalizaci a skutečné pronásledování, kterým je vystaveno nemálo křesťanů v různých částech světa. Spojme naše síly, abychom podpořili kulturu setkávání, úcty, pochopení a vzájemného odpuštění.

Vybudování takovéto kultury vyžaduje zejména formaci, podotkl dále papež. Nejedná se však o pouhé odevzdání znalostí, nýbrž o životní svědectví. To zahrnuje také nastolení určitého životního společenství, jakéhosi spojenectví s mladými generacemi, které vždy hledají pravdu.

Právě jim – mladým generacím – musíme umět předat nejenom vědomosti o dějinách židovsko-katolického dialogu, o obtížích s ním spojených a o pokroku, který v tomto dialogu nastal v posledních desetiletích. Především musíme být schopni nadchnout je pro vzájemné poznávání a setkávání s druhou stranou. Musíme podporovat aktivní a zodpovědné zapojení mladých lidí.

V závěru papež František židovské aktivisty vyzval, aby strhávali zdi a stavěli mosty mezi dvěma kulturami a tradicemi víry.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.