Papež František se setkal se sponzory Vatikánských muzeí

19.10.2013 

Svatý otec dnes přijal na audienci sponzory Vatikánských muzeí. Mezinárodní sdružení Patrons of Arts již 30 let finančně podporuje projekty konzervace a restaurace uměleckých skvostů vystavovaných ve Vatikánských muzeích. Papež František ve své promluvě vyjádřil vděčnost tomuto sdružení moderních mecenášů:

Církev se v každé době odvolávala k umění, aby vyjádřila krásu vlastní víry a hlásala evangelní poselství o velkoleposti Božího stvoření, o důstojnosti člověka stvořeného k Jeho obrazu a podobě, a o moci Kristovy smrti a vzkříšení přinášející vykoupení a znovuzrození světu poznamenanému tragédií hříchu a smrti.

Vatikánská muzea, pokračoval papež, a „jejich jedinečné a bohaté dějiny nabízejí početným poutníkům a návštěvníkům přicházejícím do Říma možnost setkat se s tímto poselstvím v uměleckých dílech, která dosvědčují duchovní touhy lidstva“ a také „vznešená tajemství křesťanské víry a hledání oné svrchované krásy, jejíž původ a dovršení spočívá v Bohu“. Svatý otec závěrem setkání s dobrodinci Vatikánských muzeí vyjádřil přesvědčení, že „podpora věnovaná zdejším uměleckým dílům bude vždycky také znamením vnitřní účasti na životě a poslání církve“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.