Oblíbený cíl našich letních dovolených je masový hrob

15.10.2013 

Za posledních patnáct až dvacet let ve Středozemním moři utonulo 21 tisíc uprchlíků. Tento odhad Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) sdělil vatikánskému listu L´Osservatore Romano ředitel této mezivládní organizace. William Lacy Swing se v pondělí setkal na soukromé audienci s papežem Františkem.

Zahájil jsem naši konverzaci poděkováním za důrazné a vytrvalé úsilí, kterým se papež angažuje ve prospěch migrantů a jiných zranitelných lidí…Zejména jsem mu poděkoval za to, že jako první papež navštívil Lampedusu a že tak učinil krátce po zahájení svého pontifikátu. Řekl jsem mu, že v těchto dnech také na ostrov pojedu. Chci posoudit, co můžeme udělat jak pro podporu přistěhovalců, tak tamních úřadů, aby dokázali situaci zvládat lidsky a účinně.

Papež František uvedl, že svou návštěvou Lampedusy chce „vyprovokovat svědomí, přivést k zamyšlení a konkrétní změně některých postojů“. Mluvil o globalizaci lhostejnosti, do které blahobytný svět upadl.

Zcela jistě sdílím jeho pohled. Papež byl velmi kritický k nám všem a já jsem při setkání s ním přiznal, že jsme skutečně nevykonali dost. Většina industrializovaného světa je z různých důvodů vůči migrantům čím dál tím nedůvěřivější. Ve skutečnosti však mnohé z těchto lidí potřebujeme kvůli jejich dovednostem, obsazení pracovních míst a rozvoji našeho hospodářství. Řekl jsem tedy papeži, že jeho kritika byla na místě a že bude pro nás všechny užitečná, abychom přezkoumali svou práci.

V souvislosti s nedávnými tragédiemi ve vodách Lampedusy, které stály životy pěti set migrantů, William Lacy Swing poukazuje na nynější prioritu evropského úsilí – záchranu života.

Míním tím opatření na záchranu života. Teprve po nich přicházejí na řadu další otázky – kupříkladu jak migranty podporovat, když se vylodí? Nejdůležitější však je, aby se dostali na pobřeží. A k tomu je zapotřebí také více dialogu mezi původními, tranzitními a cílovými zeměmi.

Z historického hlediska byla migrace pro cílové země vždy pozitivní, upozorňuje Lacy Swing. Mýty o migrantech, kteří nás okrádají o pracovní místa, zavlékají k nám nemoci a způsobují nárůst zločinnosti, se nezakládají na důkazech, dodává. Ředitel Mezinárodní organizace pro migraci se také rozhodně staví proti kriminalizaci přistěhovalců.

Náš postoj v této otázce byl vždy následující: s neregulérními migranty bez dokumentů nelze nakládat jako s kriminálními živly. Vždy jsme používali pojem „neregulérní“. Slovo „nelegál“ totiž sugeruje, že se snad už ani nejedná o člověka. Navíc slovo „nelegální migrant“ vede k myšlenkovým pochodům, které migranty inkriminují, a tomu chceme zabránit.

Vysvětluje po pondělní audienci s papežem Františkem ředitel Mezinárodní organizace pro migraci. Svatý stolec je členem této instituce se sídlem v Ženevě od roku 2011.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.