Petrův nástupce se setkal s předsedou Evropského parlamentu

14.10.2013 

Papež František přijal minulý týden (10.10.) na audienci předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze. Ten při té příležitosti pozval Svatého otce k návštěvě Štrasburského parlamentu. Německý politik hovořil pro Vatikánský rozhlas o nynějším pontifikátu a vysvětlil také, proč pozval papeže k návštěvě Evropského parlamentu:

Myslím, že v Evropě nejsem jediný, na koho papež hluboce zapůsobil. Je otevřený a přesvědčený o nezbytnosti přímého dialogu s věřícími i nevěřícími. Užívá jazyk, který oslovuje běžné lidi, a to je velká novota, která na mne velice zapůsobila.
Přesně před 25 lety, 11. října 1988, navštívil Evropský parlament Jan Pavel II. Byla to doba epochálních změn. Dnes žijeme v globalizovaném světě, ve kterém by Evropská unie měla podněcovat k větší spravedlnosti a spolupráci a měla by být nástrojem vytváření spravedlivějšího světa. A místem, kde se o tom diskutuje je Evropský parlament. Svatý stolec a papež osobně mají obrovský vliv na světovou debatu o změnách, které jsou zapotřebí. Muž takového vlivu a takového významu by proto měl právě v tomto kontextu vstoupit do diskuse o roli Evropy ve světě. To bylo také důvodem, proč jsem se pokoušel jej přesvědčit, aby promluvil v Evropském parlamentu.

Řekl Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu po své návštěvě u papeže Františka.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.