Papež František svolává na říjen zasedání biskupského synodu

8.10.2013 

Tiskové středisko Svatého stolce dnes oznámilo, že Svatý otec František vyhlásil svolání III. mimořádného generálního shromáždění biskupského synodu. Bude se konat ve Vatikánu ve dnech 5.-9. října 2014 na téma “Rodina jako pastorační výzva v kontextu evangelizace”.

Datum synodu vyplynulo ze zasedání generálního sekretaritátu biskupského synodu, které začalo v pondělí večer a pokračovalo dnes dopoledne. Svatý otec se účastnil obou setkání v římském sídle sekretariátu na Via della Conciliazione, tedy hlavní třídě, která ústí do náměstí sv. Petra.

Připomeňme, že papež František v nedávné době (21.9.) jmenoval nového generálního sekretáře biskupského synodu, arcibiskupa Lorenza Baldisseriho, dosavadního sekretáře Kongregace pro biskupy. Jeho mandát je zcela konkrétní – revidovat normy, které upravují synodní práce, aby synod mohl pracovat účinněji a s větší účastí místních církví. Podle nového projektu by synod netrval pouhé tři týdny, nýbrž tři roky, a sestával by se z několika etap. Po úvodním zasedání v Římě by synodní otcové návrhy k projednávaným tématům konzultovali v místních církvích a poté se vrátili k závěrečné diskusi opět do Vatikánu. V tomto smyslu by synodní práce převzaly model koncilových prací. O reformě synodu dlouhodobě debatuje samo synodní shromáždění biskupů a také papež ji označil za jednu z priorit současné církve.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.