Papež František kázal dnes ráno o nevyhnutelnosti strachu před křížem

28.9.2013 

Prosbou o milost neutéci ze strachu před křížem končil papež František dnešní kázání při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Svatý otec si vzal podnět z dnešního evangelia (Lk 9,43b-45), ve kterém Ježíš předpovídá svoje utrpení.

„Syn člověka bude vydán lidem do rukou“ – tato Ježíšova slova – řekl papež – šokovala učedníky, kteří mysleli na triumfální cestu. »Oni však té řeči nerozuměli, její smysl zůstal pro ně zahalen, takže to nepochopili … Báli se ho však na to zeptat« (Lk 9,45). „Raději o tom nemluvit,“ raději pravdu nechápat než chápat:

Měli strach z kříže, strach z kříže. Sám Petr po slavnostním vyznání u Césareje Filipovy, kdy o tom Ježíš začal mluvit, začal Pánovi vyčítat: „Bůh uchovej. To se ti nikdy nestane.“ Měl strach z kříže. Avšak nejenom učedníci, nejenom Petr, ale sám Ježíš měl strach z kříže! Neklamal sám sebe, On věděl. Takový byl Ježíšův strach, že se tehdy na Zelený Čtvrtek potil krví. Tolik se obával, že řekl skoro totéž, co Petr. Skoro. „Otče, odejmi ode mě tento kalich, avšak ne má vůle ať se stane, ale tvá“ (Lk 22,42). S tímto rozdílem!

Kříž v nás budí strach také během evangelizace, pokračoval papež. Avšak, existuje jednak pravidlo, že „není učedník nad mistra“, ale také, že „není vykoupení bez prolití krve a že apoštolské dílo bez kříže nepřinese plody.

Možná si myslíme, každý z nás si může myslet: »A co já? Co postihne mne? Jaký bude můj kříž?«. Nevíme. Nevíme, ale přijde! Musíme prosit o milost, abychom neutekli před křížem, až přijde i se strachem! A to je pravda, přijde i strach. Následování Ježíše vede právě tudy. Přicházejí mi na mysl poslední Ježíšova slova, která řekl Petrovi na oné papežské korunovaci u Tiberiadského jezera: „Miluješ mne? Pas mé ovce. Miluješ mne? Pas mé ovce… Ta poslední slova však obsahovala: „Jiný tě přepásá a povede, kam nechceš“ (Jan 21,18). To byl příslib kříže.

Papež uzavřel svoji homilii modlitbou k Panně Marii:

U kříže byla nejblíže Jeho matka, jeho maminka. Možná, že dnes v dne, kdy se k ní modlíme, bude dobré poprosit ji o milost, aby neodňala bázeň, která musí přijít, bázeň kříže, nýbrž milost neutéci ze strachu před křížem.Ona pod křížem stála a ví, jak blízko se má stát u kříže.

Končil dnes svoji ranní homilii papež František.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.