V sídle OSN si připomněli encykliku o míru

8.10.2003 

Encykliku ?Pacem in Terris?, vydanou před 40-ti lety papežem Janem XXIII., si včera připomněli v sídle OSN v New Yorku. ?Kéž přijde co nejdříve doba, kdy OSN bude s to účinně chránit lidská práva, které se odvozují z důstojnosti člověka a proto jsou universální, nepotlačitelná a nezcizitelná,? napsal Jan XXIII. v encyklice Pacem in Terris, citované včera generálním sekretářem OSN, Kofi Annanem.

Připomínky 40. výročí vydání tohoto dokumentu se účastnil newyorkský kardinál, Edward Egan. Konfi Annan vyjádřil své obavy nad zjevnou krizi světového konsenzu ve vztahu k nejzákladnějším pravidlům mezinárodních vztahů. Právě to činí encykliku Pacem in Terris aktuální i dnes. Arcibiskup Jean Luis Tauran, v příspěvku, přečteném stálým pozorovatelem Svatého stolce při OSN v New Yorku, arcibiskupem Migliorem, zdůraznil angažovanost Jana XXIII. v otázce míru.

Encyklika vydaná v době studené války představila podle arcibiskupa Taurana tři klíčové koncepty: první spočívá v osobě člověka, jako držitele práv, které se odvozují od jeho přináležitosti do řádu, ustanoveného Bohem; druhý v zákonu, na němž se zakládá veřejná autorita, vedoucí k obecnému dobru; třetí spočívá ve víře, která je pro kulturu míru zásadní díky hlásání univerzálního bratrství a solidarity.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.