Začal Mezinárodní kongres katechetů

26.9.2013 

V aule Pavla VI. dnes začal Mezinárodní kongres katechetů, který pokračuje až do soboty. Účastní se jej půl druhého tisíce katechetů, pastoračních pracovníků a vyučujících. Kongres pod mottem “Katecheta – svědek víry” je iniciativou Roku víry, kterou organizuje Papežská rada pro novou evangelizaci. Vatikánský rozhlas se ptal jejího sekretáře mons. Octavia Ruiz Arenase:

Papežská rada pro novou evangelizaci dohlíží na katechetickou činnost z pověření Benedikta XVI. V rámci tohoto mezinárodního kongresu chceme přispět k lepšímu poznání Katechismu katolické církve, zejména jeho první části. Hovoří se tu o tajemství Božího zjevení, předávání pravdy, odpovědi člověka. Cítíme potřebu “věrného” předávání víry.

Ve světě působí více než tři miliony katechetů, kterých si církev velmi váží, neboť udržují její víru v nelehkých situacích a navzdory pronásledování, pokračuje kolumbijský arcibiskup.

Katecheté dnes potřebují povzbuzení, protože odvádějí velkou a důležitou práci, která vyžaduje svědomitou přípravu. To je také jedním z cílů kongresu – rozšířit vědomí, že katecheté potřebují formaci, jak z obsahového hlediska, tak z hlediska životních postojů, které mají dosvědčovat hlásanou pravdu. Katechezi nelze zaměřit výlučně na děti a dospívající mládež. Zjišťujeme, že je nezbytná trvalá katecheze rodin, která má doprovázet víru dětí a zejména dospělých v jejich křesťanském svědectví.

Největším úskalím katecheze je pokračující sekularizace, zejména západního světa, připouští sekretář Papežské rady pro novou evangelizaci.

Musíme proto zjistit, kvůli jakým okolnostem dnes lidé nevěří, proč je evangelium neoslovuje. A v souladu s tím se pak musíme snažit upravit své poselství – na základě různých životních situací – abychom evangelium přinášeli v celé jeho svěžesti a novosti. Pouze takto probudíme touhu k setkání s Ježíšem, k jeho poznání, vedoucí k lásce a následování.

Vrcholným bodem kongresového programu bude jistě páteční katecheze papeže Františka. V neděli setkání katechetů zakončí mše svatá, kterou bude Svatý otec slavit na náměstí sv. Petra.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.