Kardinál Tagle: Dialog s tradičními asijskými náboženstvími je možný a potřebný

26.9.2013 

„Asie a budoucí tvář církve” – na symposiu pod tímto titulem vystoupil v sídle italského listu Civiltá Cattolica (21.9.) jeden z nejmladších členů kardinálského kolegia. Manilský arcibiskup Luis Antonio Tagle zdůraznil, že asijská církev je “hlasem utlačovaných” a že by se měla orientovat z missio ad gentes k missio inter gentes:

»« „Misii v asijských zemích je nutné vykonávat formou dialogu. Existují tři zásadní způsoby tohoto dialogu – s chudými, s tradičními a vznikajími kulturami a s tradičními náboženstvími. Jsme šťastní, že máme papeže, který chce v této cestě dialogu pokračovat. Pro naši menšinu samozřejmě není jednoduché vést dialog s velkými asijskými náboženstvími, avšak možné to je. Asiaty těší, že se novým státním sekretářem stal arcibiskup Parolin, který velmi napomohl v dialogu s Vietnamem a zahájil také vyjednávání s Čínou.

Vysvětluje filipínský kardinál čínského původu. Katolická církev v Asii je tedy církví menšin, chudých a přistěhovalců, což se dobře slučuje s těžištěm nového pontifikátu.

Lidé na Filipínách nového papeže přijali s láskou, sympatiemi a nadšením. Ukázal totiž tvář církve, která je velmi blízká asiatské kultuře. Stejně jako papež František přisuzujeme velkou hodnotu osobnímu vztahu. Každý člověk je pro nás důležitý! Když se papež s někým setká, jako by se do toho člověka soustředil celý svět. Pro nás Asiaty je to výrazem duchovnosti a blízkosti k Pánu. Papež zasáhl představivost a srdce zdejších věřících.

Uvedl kard. Tagle na okraj konference o asijské církvi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.