Papež kázal o dějinách, které tvoří Bůh spolu s námi

24.9.2013 

Ježíš nás stále očekává. Je to Boží pokora – řekl dnes papež František v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Papež vyšel z 122. Žalmu „Do domu Hospodinova půjdeme s radostí“ a hovořil o svátostech, které nejsou magickými obřady, nýbrž setkáním s Ježíšem, který nás v životě provází.

„Do domu Hospodinova půjdeme s radostí.“ Petrův nástupce si vzal podnět z dnešního Žalmu a věnoval pozornost Pánově přítomnosti v našem životě, doprovázející přítomnosti. V dějinách Božího lidu, poznamenal Svatý otec, jsou „chvíle krásné, jež působí radost“ a také ošklivé chvíle „bolesti, mučednictví, hříchu“:

Ať ve chvílích ošklivých či krásných, jedno je vždycky stejné: Je tam přítomen Pán, který svůj lid nikdy neopouští! Pán totiž v onom dnu hříchu, prvotního hříchu, rozhodl, učinil volbu, že bude se svým lidem tvořit dějiny. Bůh, který nemá dějiny, protože je věčný, chtěl vytvářet dějiny, kráčet spolu se svým lidem. Ba více: stát se jedním z nás a být jako my, putovat s námi v Ježíši. A to k nám promlouvá o Boží pokoře.

Velikostí Boha, dodal papež, je právě Jeho pokora. „Chtěl putovat se svým lidem.“ A když se Jeho lid od Něho vzdálil „hříchem a idolatrií“, „On tam byl“ a čekal. A také Ježíš přichází s „tímto postojem pokory“. Chce „putovat se Svým lidem, putovat s hříšníky, putovat spolu s pyšnými“. Pán, řekl Svatý otec, učinil maximum, „aby pomohl pyšným srdcím farizeů“.

Pokora. Bůh stále čeká. Bůh je vedle nás, putuje s námi, je pokorný: stále nás očekává. Ježíš vždycky čeká. To je pokora Boha. A církev s radostí opěvuje tuto pokoru Boha, který nás provází, jako my před chvílí recitací Žalmu. »Do domu Hospodinova půjdeme s radostí«. Jdeme s radostí, protože On nás doprovází. Je s námi. Pán Ježíš nás provází také v našem osobním životě, totiž svátostmi. Svátost není magický obřad, nýbrž setkání s Ježíšem Kristem. Setkáváme se s Kristem, On je tím, kdo je s námi a provází nás.

Ježíš se stává „druhem na cestě“. „Také Duch svatý – pokračoval papež – nás provází a v srdci nás všemu, co neznáme. Připomíná nám všechno, co nás učil Ježíš“. A takto „nám dává vnímat krásu dobré cesty“. „Bůh - Otec, Syn a Duch svatý – zdůraznil papež František – jsou průvodci na cestě, tvoří dějiny spolu s námi.“ A církev to slaví „s velkou radostí také v eucharistii. Ve čtvrté eucharistické modlitbě opěvuje tuto nezměrnou lásku Boha, který se slitoval, žil náš život a rozhodl se vytvářet dějiny spolu s námi“.

A pokud On vešel do našich dějin, vstupujeme trochu také my do Jeho dějin, anebo Jej alespoň prosíme o milost, abychom si Jím nechali psát dějiny, aby On psal naše dějiny a staral o ně.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.