Program návštěvy papeže Františka v Sardinii

12.9.2013 

Za deset dní (22.9.) Svatý otec vykoná svou druhou pastorační návštěvu na italském území – po Lampeduse zavítá na jiný středomořský ostrov, Sardinii, tedy do jednoho z nejchudších italských regionů s nejvyšší nezaměstnaností. Papež František oznámil svůj úmysl uskutečnit tuto cestu v květnu, poté, co přijal sardinské biskupy v rámci jejich návštěvy ad limina. Včera Svatý stolec zveřejnil její oficiální program, který i tomto případě předpokládá celou řadu setkání a celkově pět papežových promluv.

První na řadě jsou sardinští dělníci – papež František se s nimi setká v krajském městě Cagliari před devátou hodinou ranní, tedy ihned po svém příletu. Vyslechne jejich příspěvky, které se jistě dotknou vážné hospodářské krize důlního a průmyslového komplexu jihosardinské oblasti Sulcis Iglesiente. Římský biskup se k dělníkům obrátí s první promluvou jednodenní návštěvy. Další etapou se stane bazilika Naší Paní z Bonaria v Cagliari. Zde budou Svatého otce očekávat věřící z celého ostrova, aby s ním mohli slavit nedělní liturgii v 10.30 dopoledne s následnou polední modlitbou Anděl Páně. Na prostranství před bazilikou sloužili mši svatou také předchůdci papeže Františka – po návštěvě Jana Pavla II. v roce 1985 bylo toto místo nazváno jako Náměstí statisíců. Před pěti lety (7.9.2008) zde slavil eucharistii rovněž Benedikt XVI.

Po obědě se sardinskými biskupy v regionálním semináři budou následovat další odpolední setkání. Ve tři hodiny odpoledne budou Svatého otce očekávat v katedrále města Cagliari „privilegovaní učitelé Boží lásky“, řečeno papežovými slovy. Tedy chudí, vězni, zástupci romského etnika, bezdomovci; společně s dobrovolníky Charity a dalších dobročinných projektů. O hodinu později se papež na půdě sardinské Teologické fakulty setká se svými spolubratry z Tovaryšstva Ježíšova, kteří na ostrově zajišťují teologickou formaci. Kromě profesorů a posluchačů teologie papežovu promluvu vyslechnou také další zástupci akademického světa ze státních univerzit v Cagliari a Sassari.

Závěr jednodenní návštěvy je věnován mládeži, obdobně jako při pastorační cestě emeritního papeže. Poté, co Svatý otec promluví k mládeži, shromážděné na hlavní městské třídě, odletí v půl sedmé večer zpět do Vatikánu. Sardinská biskupská konference u příležitosti papežovy návštěvy zprovoznila informační internetové stránky (www.ilpapainsardegna.it) a vydala zvláštní poselství ostrovním věřícím. Vyhlašuje jím modlitební novénu ve dnech 13.-21. září, z níž jeden den bude věnován svátosti smíření. Vyzývá rovněž k mimořádné sbírce jednoho eura na osobu pro arcidiecézi v Buenos Aires, kterou se sardinským Cagliari spojuje úcta k Matce Boží z Bonaria. Sv. Pius X. prohlásil Naší Paní z Bonaria hlavní patronkou Sardinie 13. září 1907; její svátek se stejně jako v argentinském hlavním městě slaví 24. dubna.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.