Papež poslal poselství do Kyjeva

8.10.2003 

Jan Pavel II. zaslal poselství účastníkům Kongresu katolických laiků východní Evropy, který byl dnes dopoledne zahájen v Kyjevě. ?Přišli jste na toto setkání v duchu naděje, která živí také vaše církve ? církve těžce zkoušené a hrdinské, které uprostřed zkoušek a nezřídka i prolévání krve, zachovali věrnost Kristu, jedinému Pánu, a věrnost katolické církvi...? ? napsal v úvodu svého listu Svatý otec.

Dále připomněl dědictví ateistických totalitních systémů, které za sebou nechaly prázdnotu a hlbuoká zranění lidských svědomí. V této situaci, kdy východní země hledají znovu svou identitu a kulturní důstojnost, je role laiků zcela zásadní. Na křížovatce dějin však nestojí jen země bývalého východního bloku. Svou identitu hledá celá stará Evropa od západu k východu ? píše ve svém poselství Jan Pavel II. ?Evropy se musí upamatovat, že životodárnou mízou, z níž po dvě tisíciletí čerpala vznešené duchovní inspirace, bylo křesťanství.?

Svatý otec dále připomněl slova z exhortace Ecclesia in Europa, kde diagnostikoval evropskou kulturu jako pozici ?tichého odpadlictví?, v němž budí dojem, že Bůh neexistuje.? (n.9). Právě v této situaci je pro laiky zavazující výzvou heslo, které dali svému Kongresu v Kyjevě, ve městě, kde byla pokřtěna Stará Rus: ?Být Kristovými svědky dnes?. Svatý otec vyzývá k posilnění vědomí vlastního křtu, kterým je každý volán ke svatosti jako člen církve, mystického těla Kristova. Dále povzbuzuje k novému čtení dokumentů II. Vatikánského koncilu, který dal angažovanosti laiků v církvi nové impulsy. Nové možnosti k jejich naplňování přinášejí také nové komunity a církevní hnutí. Svatý otec povzbuzoval rovněž k tomu, aby se křesťanské rodiny staly pravými domácími církvemi, aby uchovali těžce nabytou svobodu a uchránily se vlivů novému konsumismu a utilitarismu, které s sebou přináší moderní individualistická kultura. Za vzory si mají vzít příklad mučedníků. Ti jsou společným dědictvím celé církve a jejich svědectví je přesvědčivější než to, co jednotlivé komunity dělí.

V závěru Svatý otec poděkoval za pohostinství, kterého se mu dostalo v řadě zemí na kongresu zastoupených a svěřil práce kongresu P. Marii, Matce církve a Pomocnici křesťanů.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.