Papež jmenoval nového státního sekretáře Apoštolského stolce

31.8.2013 

Svatý otec dnes přijal rezignaci státního sekretáře kardinála Tarcisia Bertoneho, ale požádal jej, aby nadále tuto funkci i všechny její kompetence zastával do 15. října t.r., a současně papež jmenoval arcibiskupa Pietra Parolina, dosavadního apoštolského nuncia ve Venezuele, novým státním sekretářem Apoštolského stolce, který se ujme úřadu letos 15. října. Toho dne Svatý otec přijme všechny nadřízené i úředníky státního sekretariátu, aby veřejně poděkoval kardinálu Bertonemu za jeho věrnou a velkodušnou službu Svatému stolci a zároveň jim představil nového státního sekretáře arcibiskupa Parolina.

Papež František dále potvrdil v jejich funkcích substituta státního sekretariátu, arcibiskupa Angela Becciu; sekretáře pro vztahy se státy, arcibiskupa Dominique Mambertiho, prefekta Papežského domu, arcibiskupa Georga Gänsweina, referenta všeobecných záležitostí státního sekretariátu, mons. Petera Wellse a podsekretáře pro vztahy se státy, mons. Antoina Camilleriho.

Nově jmenovaný státní sekretář, arcibiskup Pietro Parolin, se narodil 17. ledna 1955. Kněžské svěcení přijal roku 1980 a byl inkardinován do diecéze Vicenza. Má doktorát z kanonického práva. Do diplomatických služeb Svatého stolce nastoupil roku 1986. Nejprve pracoval na nunciatuře v Nigérii a později v Mexiku a na státním sekretariátu. V roce 2002 byl jmenován podsekretářem pro vztahy se státy. 17. srpna roku 2009 byl jmenován apoštolským nunciem ve Venezuele s hodností arcibiskupa a 12. září téhož roku mu Benedikt XVI. udělil biskupské svěcení. Kromě italštiny, ovládá francouzštinu, angličtinu a španělštinu.

Nově jmenovaný státní sekretář zveřejnil tiskové prohlášení, ve kterém vyjadřuje úžas, ale také vděčnost za důvěru, kterou mu tímto jmenováním projevil papež František. Arcibiskup Parolin zároveň děkuje všem, kteří mu v jeho životě stáli po boku: svým příbuzným, dále farnostem, kde vyrůstal a později sloužil, a zemím, kde působil. Nově jmenovaný státní sekretář rovněž s vděčností zmiňuje emeritního papeže Benedikta XVI., který mu udělil biskupské svěcení, kardinála Bertoneho a ostatní představené a kolegy celé římské kurie a papežské reprezentanty. „S rozechvěním, ale také s důvěrou a klidem se vydávám této nové službě evangeliu, církvi a papeži Františkovi a - jak nás o to na začátku svého pontifikátu sám žádal - jsem připraven putovat, budovat a vyznávat. Kéž nám Matka Boží, kterou vzývám s jejími tituly od Monte Berico, Guadalupe a Coromoto, dodá „odvahu kráčet v Pánově přítomnosti, s křížem Páně, budovat církev na Pánově krvi, kterou prolil na kříži, a vyznávat jedinou slávu ukřižovaného Krista, aby církev kráčela vpřed“ – končí dnes jmenovaný státní sekretář Apoštolského stolce svůj list zaslaný z hlavního města Venezuely, Caracasu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.