Vznikla Nadace Carla Marii Martiniho

30.8.2013 

Italská provincie Tovaryšstva Ježíšova společně s milánskou arcidiecézí založila Nadaci Carla Marii Martiniho, kterou dnes, rok od úmrtí milánského kardinála, představila Svatému otci na zvláští audienci. Nadace chce seznamovat s životem, dílem a zejména duchovním bohatstvím italského pastýře a intelektuála. Vede ji provinciál jezuitského řádu v Itálii, O. Carlo Casalone. Jeho zástupcem je O. Giacomo Costa, který hovořil pro Vatikánský rozhlas.

Tato iniciativa není pouze dílem několika jezuitů, nýbrž chce stát ve službě celé církve; ve smyslu, v jakém kard. Martini pojímal svou pastorační činnost. Chtěli jsme před papežem Františkem projevit tuto naši ochotu a představit službu nadace, která se nemíní vztahovat pouze sama k sobě. Kard. Martini jmenoval italskou jezuitskou provincii dědičkou svých spisů a autorských práv. Zamýšlíme proto vybudovat archiv jeho díla a zpřístupnit jej ke studiu. Práce v nadaci bude otevřena všem zájemcům – prostřednictvím webových stránek plánujeme shromažďovat svědectví lidí, kteří kard. Martiniho poznali, a informovat o iniciativách spojených s jeho jménem. Je tedy velmi důležité, aby se do nadace zapojilo co nejvíce sil.

Dnešní audience u Svatého otce se zúčastnil také ředitel Tiskového střediska Svatého stolce, O. Federico Lombardi.

Bylo to krátké a neformální setkání, při kterém papež spontánně zavzpomínal na kard. Martiniho. Zejména připomněl jeho zásadní úlohu při dvaatřicáté generální kongregaci řádu roku 1974, kdy se ve velmi vypjaté atmosféře diskutovalo o vztahu mezi vírou a spravedlností. Kard. Martini tehdy z pohledu evangelia naznačil cestu, která přihlížela k otázce spravedlnosti a zároveň uchovávala jednotu v rámci Tovaryšstva a také jednotu ve vztazích jezuitů se Svatým stolcem. Svatý otec kard. Martiniho označil za proroka, muže pokoje a rozlišování. Definoval jej jako „otce církve“ a dodal, že také on, na druhém konci světa, čerpal z Martiniho textů při duchovních cvičeních. Nadace kard. Martiniho tedy zahajuje svou práci s papežovým požehnáním a povzbuzením, a to je pro nás velmi důležité.

Uvedl vatikánský tiskový mluvčí. Sídlem Nadace Carla Marii Martiniho bude Kulturní centrum San Fedele poblíž stejnojmenného milánského kostela Tovaryšstva Ježíšova. Oba objekty leží nedaleko milánské katedrály, kde byl emeritní arcibiskup ambrosiánské arcidiecéze pohřben vloni 3. září.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.