Jordánský král Abdalallah II. navštívil papeže Františka

29.8.2013 

Zhruba dvacet minut trvala dnešní soukromá audience jordánského královského páru u Svatého otce. Papež František přivítal Abdalláha II. s manželskou Raniou v angličtině. Jordánský panovník jej před oficiálním rozhovorem ujistil o tom, že si velmi váží papežovy práce i díla katolické církve. Podle prohlášení Svatého stolce se pak další hovor zaměřil na blízkovýchodní situaci, zejména se zřetelem k syrské krizi. Obě strany potvrdily, že dialog všech složek syrské společnosti za podpory mezinárodního společenství je jedinou možností, vedoucí k zastavení konfliktu. Pouze vyjednávání může zabránit dalším ztrátám životů bezbranného syrského obyvatelstva, zdůrazňuje vatikánské prohlášení.

Svatý otec ocenil úsilí krále Abdalláha II. v oblasti mezináboženského dialogu. Z iniciativy jordánského vládce se v Ammámu počátkem září uskuteční konference o postavení křesťanů na Blízkém východě, zejména v tomto období sociálních a politických změn. V závěru audience obě strany ocenily kladný přínos křesťanských společenství v blízkovýchodním regionu, jehož jsou nedílnou součástí.

Návštěvu jordánského panovníka pro Vatikánský rozhlas komentoval arcibiskup Maroun Lahham patriarchální vikář Jordánska.

Jordánsko je země, která touží po míru a skutečně se obává toho, co se chystá. Myslím, že králova návštěva u papeže je příležitostí k hovoru o mírových jednáních ve Svaté zemi, ale zejména o hrozbě další syrské války. Doufejme, že Jordánsko bude hrát kladnou roli a že se připojí k postoji Svatého stolce. Nikdo nevěří, že Spojeným státům a Evropě záleží na lidských právech a na ochraně nejslabších. Tomu nevěří opravdu nikdo! Tyto země sledují pouze své politické a hospodářské zájmy. Nedůvěřujeme v jejich dobrou vůli a nepřejeme si, aby se jejich touha po válce vybíjela v Sýrii. Doufáme, že převáží rozum a v našem případě též víra a že se syrská krize vyřeší politicky.

Uvedl pro naši rozhlasovou stanici arcibiskup Maroun Lahham z jordánského vikariátu, který spadá pod jeruzalémský latinský patriarchát.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.