Jordánský král zítra navštíví papeže Františka

28.8.2013 

Papeže Františka zítra navštíví jordánský král Abdalláh II. s doprovodem. Nevyhnutelným tématem rozhovoru bude situace v Sýrii a sousedním Jordánsku, které se stalo cílovou zemí pro největší počet syrských uprchlíků. Tamní uprchlické tábory v těchto dnech navštívila delegace italské Charity, jejíž zástupce Paolo Beccegato informoval Vatikánský rozhlas:

V první řadě se v Jordánsku šíří velké znepokojení ze zpráv, které docházejí z mezinárodní politické roviny. Je nutné si uvědomit provázanost Blízkého východu – mnozí Jordánci a Syřané mají příbuzné a rodiny také ve Svaté zemi nebo Libanonu. Počet syrských uprchlíků v Jordánsku přesáhl milion tři sta tisíc. Musíme k nim připočíst půl milionu utečenců z irácké války a dalších půl milionu z Egypta. Není vůbec jednoduché, se o tuto početnou a národnostně rozrůzněnou skupinu postarat a udržet ji v klidu a souladu.

Navzdory tomu, že uprchlíci tak tvoří čtyřicet procent jordánské populace, tamní státní správa ve spolupráci s mezivládními organizacemi vyvíjí značné organizační úsilí v jejich asistenci. Jordánská katolická církev se stará o 130 tisíc lidí, podotýká Beccegato.

Více než 80 procent syrských uprchlíků v Jordánsku jsou ženy a děti. Téměř všichni zažili násilí na svých rodinných příslušnících nebo blízkých lidech. A téměř všichni, zejména pak děti, psychicky trpí. Kromě uprchlických táborů se mnoho Syřanů rozptýlilo po Jordánsku a další tisíce jich denně přicházejí. Pokud by se jejich počet měl zvýšit na desetitisíce, bude již situace neúnosná.

popisuje syrskou uprchlickou vlnu v Jordánsku zaměstnanec italské Charity.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.