Libanonský kardinál Raï: Existuje zahraniční plán na zničení arabského světa

26.8.2013 

O situaci v Sýrii i na Blízkém východě vůbec hovořil pro Vatikánský rozhlas také maronitský patriarcha, kardinál Bechara Boutros Raï:

Všechno, co se děje na Blízkém východě, jak v Egyptě, tak v Sýrii či Iráku, je válka, která má dvojí dimenzi. V Iráku a Sýrii jde o konflikt mezi sunnity a šíity, v Egyptě mezi fundamentalisty z Muslimského bratrstva a umírněnými. Jsou to nekonečné války, ale – a je mi líto, že to musím říci – jsou to především země ze Západu a také z Východu, které tyto konflikty podněcují. Je třeba hledat řešení všech problémů. My křesťané žijeme spolu s muslimy 1400 let a přinášeli jsme do těchto zemí lidské a mravní hodnoty moderního pluralitního náboženského soužití. Svojí přítomností budujeme v těchto arabských zemích jistou umírněnost muslimského světa. Dnes jsme svědky totální destrukce všeho toho, co křesťané během těchto čtrnácti set let vybudovali. A zároveň právě křesťané trpí konflikty, které v muslimském světě existují. Jakmile nastane chaos a násilí, muslimové napadají nás křesťany jakoby bychom byli obětními kozly. Taková je bohužel mentalita některých muslimů, kteří v chaotické situaci napadají křesťany, aniž by věděli proč. To se děje v Egyptě. My křesťané jsme však v arabském světě na straně státních institucí a respektujeme země, ve kterých žijeme, jejich autoritu i ústavu.

Pokud se týče budoucnosti Blízkého východu, libanonský kardinál Bechara Raï říká:

Podle toho, jak rozumím každodenním událostem, které prožíváme, existuje určitý projekt destrukce arabského světa kvůli politickým a ekonomickým zájmům. Je to projekt, který usiluje o co největší vyostření konfliktů v rámci muslimského světa, tedy mezi sunnity a šíity. Je to projekt destrukce Blízkého východu. Bohužel, tato politika přichází ze zahraničí. Psal jsem několikrát Svatému otci, abych vysvětlil, co se zde děje a podal mu objektivní pravdu. Destrukce arabského světa je bohužel účelem a křesťané za to platí.

Říká o situaci na Blízkém východě maronitský patriarcha, kardinál Raï.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.