Humanitární práce vyžaduje citlivost

14.8.2013 

Benediktinský opat primas Notker Wolf se vrátil z cesty do Severní Koreje, kde jeho řád v roce 2005 podnítil stavbu nemocnice ve městě Rason. Zdravotnické zařízení je sice vnímáno jako státní nemocnice, avšak nese ve svém názvu také označení „katolické“. Jeho původní stolůžková kapacita již dávno nepostačuje, proto nejvyšší představitel benediktinů jednal o další přístavbě:

Z nemocnice se mezitím stala krajská nemocnice a opěrný bod pro jiná zdravotnická zařízení. Plánujeme stavbu dalších ambulantních pracovišť. Poté, co jsem podepsal smlouvu, nás místní starosta pozval na večeři, a tam jsem zažil něco velmi milého. Řekl totiž: Nezapomeňte ale na modlitbu. To se mi v Německu tak často nestává … Je nutno říci, že bychom v humanitární oblasti mohli leccos podniknout a severokorejské úřady jsou také veskrze připraveny tuto pomoc přijmout. Nesmí ji však doprovázet povýšené jednání. Severní Korejci jsou v tomto ohledu přecitlivělí a mnoho projektů tak skončí už při vyjednávání. Četným humanitárním a neziskovým organizacím chybí tato obratnost a cit a po krátké době vše vzdávají, čemuž ovšem rozumím.

Vysvětluje opat Notker Wolf. Jak se můžeme dočíst na webu konference vyšších představených německých řeholí, mohla letos v červnu nemocnici navštívit dokonce první turistická skupina benediktinských misionářů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.