V Bavorsku je 15. srpen volným dnem jen někde

14.8.2013 

Slavnost Nanebevzetí Panny Marie je státním svátkem v Belgii, Francii, Chorvatsku, Španělsku či Polsku. Donedávna byla „dnem pracovního volna a duševního pozvednutí“ také ve spolkovém státě Bavorsko. V tisíci sedmi stech obcích s převážně katolickým obyvatelstvem se svátek dosud slaví, ve zbývajících třech stech padesáti šesti tak tomu již není. Do budoucna se tento poměr dále změní, neboť podle posledního sčítání lidu ubylo bavorských katolíků o dvanáct procent. Po oficiálním zveřejnění výsledků sčítání tak napřesrok některé obce ztratí na volno nárok, potvrzuje farář švábského Memmingenu, Otec Ludwig Waldmüller.

Z čistě liturgického hlediska samozřejmě budeme tuto slavnost slavit, jak se patří. Je ovšem zvláštní, že najednou některé obce naší farnosti budou mít volno, zatímco jinde lidé půjdou do práce. Svátek se bude slavit pouze tam, kde bude více katolíků než například evangelíků. Myslím, že je to škoda, protože najednou odpadne sváteční den, který lidé od počátku takto vnímali. Přivítal bych dokonce, kdyby se Nanebevzetí Panny Marie slavilo jako státní svátek v celém Bavorsku, ale to by znamenalo změnu zákona.

Míní bavorský farář. Mezi bavorskými obcemi však existují také čestné výjimky. Nejvíce se radují obyvatelé nevelké obce Thüngen na severu spolkové země. Je tam přesně o jednoho katolíka více a mariánský svátek se tedy bude slavit i příští rok.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.