Ředitel AIF: Musíme se zbavit falešných očekávání

13.8.2013 

Dozorčí finanční úřad (AIF) má díky nejnovějším pokynům papeže Františka v ruce všechny „potřebné nástroje“, aby mohl účinně jednat. V rozhovoru pro německou redakci Vatikánkého rozhlasu to sdělil jeho ředitel René Brülhart. Na budoucí chod vatikánských financí pohlíží optimisticky – transparence a vysvětlení nejasností jsou nynějším cílem Svatého stolce. Dokazuje to i nové motu proprio papeže Františka. Švýcarský právník je hodnotí jako projev důvěry za doposud odvedenou práci.

Tímto dokumentem se nezměnily dosavadní úlohy našeho úřadu, ale nastalo jejich další rozšíření o tzv. prudential supervision, tedy monitoring obezřetného podnikání vatikánských finančních institucí. Dozorčí finanční úřad dosud prováděl sběr a analýzu údajů o podezřelých obchodech a měl také odpovídající kontrolní funkci. Nyní byla tato kontrolní funkce rozšířena na veškeré finanční aktivity, které jsou provozovány příslušnými interními vatikánskými institucemi. V první řadě je to tedy IOR – tzv. vatikánská banka, a dále APSA, Správa majetku apoštolského stolce. O té již padla zmínka ve zprávě Moneyvalu za rok 2012 – momentálně zjišťujeme, k čemu nás toto rozšíření kontroly opravňuje. Dále budeme zjišťovat, jaké další vatikánské instituce vyvíjejí finanční činnost, a pak také zde podnikneme příslušná opatření.

Je nutné si uvědomit, že dozor nad finančními operacemi ustavil teprve dokument Benedikta XVI. z prosince 2010, pokračuje Brülhart. Mluvíme tedy o relativně krátkém časovém intervalu, během něhož Svatý stolec velmi aktivně zakročil, dodává.

Přinejmenším byly položeny základy pro přiměřené změny vatikánského finančnictví. Nyní bude následovat zavedení do praxe. Je vždy dobré vytyčit právní rámec, ale jeho uskutečnění je už něco jiného. Uvidíme, jak se bude vyvíjet i náš úřad. Zatím nemějte strach, nejsme žádné byrokratické monstrum – pracujeme v sedmi lidech.

Veřejnost si vatikánské finance spojuje ponejvíce se skandály, jak dokazují i zcela nedávné události. V italském tisku jste uvedl, že roste počet podezřelých finančních transakcí. Bude tedy Vatikán i nadále pohoršovat?

Myslím, že je to naopak velice pozitivní znamení. Papež svým novým dokumentem projevuje důvěru v naši práci, která dobře pokračuje. Musíme však urazit ještě další kroky – a tady se nesmíme držet falešných nadějí. Ruku na srdce – všude, kde kolují peníze, se občas stane něco, co by se stát nemělo. Jsme prostě lidé. Rozhodující je tedy mít patřičné nástroje, abychom tyto případy mohli zpracovat a podniknout nutná opatření. Dále je zapotřebí osvětové práce a prevence, aby se něco podobného v budoucnosti již neopakovalo. Ve Vatikánu nyní převládá atmosféra transparentnosti a otevřenosti – zejména se pak volá po otevřenosti směrem dovnitř. Pokud k ní můžeme přispět i z finančního hlediska, jsme všichni na správné cestě.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.