Den modliteb za mír ve Středoafrické republice

12.8.2013 

Náboženští představitelé Středoafrické republiky na dnešek vyhlásili národní den modlitby za mír. Země zažívá trvalý chaos a násilí poté, co nad ní v březnu převzali moc ozbrojenci ze svazu Seleka. Podle prohlášení OSN v republice nefunguje soudní, bezpečnostní, ani sociální systém. Znepokojivá je rovněž humanitární situace, potvrdil vatikánskému rozhlasu arcibiskup hlavního města Bangui, mons. Dieudonné Nzapalainga.

Nejvážnější současnou starostí je chybějící zdravotnictví. Mnozí lidé se skrývají v pralesích a přitom trpí nemocí AIDS. Měli by podstupovat antiretrovirální terapii, a zatím se živí kořeny. Množí se případy uštknutí hadem, lidé však z bezpečnostních důvodů nemohou do nemocnice. I kdyby tam ale došli, našli by možná lékaře, avšak léky nikoliv. Dalším problémem je školství – vládne chaos a děti přestaly chodit do školy. Do země proudí množství uprchlíků ze Súdánu a Konga. Dříve se těchto lidí ujímaly nevládní organizace, které nyní zemi opustily a ponechaly tak uprchlíky svému osudu.

Povstalecký svaz Seleka je koalicí různých uskupení bez vnitřní hierarchie, která si osobují právo vládnout,vysvětluje arcibiskup Bangui. Pokud nenastolíme řád a bezpečnost, aby se lidé vrátili k obdělávání půdy, hrozí zemi hladomor, upozorňuje mons. Nzapalainga na situaci, která stojí stranou mediálního zájmu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.