Památka obětí v Hirošimě a Nagasaki

5.8.2013 

Předseda Papežské rady Iustitia et Pax kard. Peter Turkson je ode dneška na návštěvě Japonska, aby spolu s místní církví uctil oběti bombardování v Hirošimě a Nagasaki. Dnes dopoledne kard. Turkson slavil mši svatou v hirošimské katedrále. O cestě afrického kardinála referuje pro Vatikánský rozhlas jeho blízký spolupracovník otec Michael Czerny:

Jde o iniciativu Japonské biskupské konference, která každoročně organizuje „Deset dnů za mír“, připomínajících smutná výročí 6. a 9. srpna 1945. Kardinál Turkson dostal pozvání na letošní pouť, která se navíc kryje s půlstoletím od vydání encykliky Jana XXIII. Pacem in terris. Tento dokument magisteria se cele věnuje budování pokoje. Oněch deset dní věnovaných míru tedy nemá být pouhým nářkem nad pohromami.

Kardinál Turkson zopakoval slova, která pronesl bl. Jan Pavel II. při své návštěvě Hirošimy roku 1981, že válku již nikdy nelze tolerovat.

Blahoslavený Jan Pavel II. naléhavě upozornil na skutečnost, že za válku jsou vždy zodpovědni lidé. Válka není Boží trest, ani přírodní katastrofa, nýbrž výsledek našich hříchů. Kardinál Turkson znovu vyzdvihl tuto otázku lidské zodpovědnosti. Poukázal na to, že příčinou válek není náboženství, kterým se kvůli rozdmýchání konfliktů vždy manipuluje. Zdůraznil také, že budování míru je úkolem celého lidstva a všech náboženství. Jsme poutníky, kteří chtějí – každý svým způsobem – poznávat Boha a společně utvářet pokoj.

Uvedl spolupracovník kard. Turksona. Předseda papežské rady Iustitia et Pax se během své japonské cesty setká se zástupci buddhismu, šintoismu a japonské protestantské církve. V pátek 9. srpna bude v Nagasaki slavit mši svatou, obětovanou za mír ve světě.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.