Ne za papežem, ale za Kristem

4.8.2013 

Po týdenní přestávce se dnes náměstí sv. Petra opět zaplnilo věřícími, kteří přišli, aby si vyslechli promluvu papeže Františka před modlitbou Anděl Páně. Svatý otec se v ní věnoval svým dojmům z cesty do Brazílie, ale také biblickým čtením z dnešní nedělní liturgie. Ve své vzpomínce na SDM v Riu řekl:

Neměli bychom nikdy zapomenout, že Světové dni mládeže nejsou pouhými prchavými chvílemi nadšení, nejsou pouhým „ohňostrojem“; jsou to etapy dlouhé cesty, která začala v roce 1985 z iniciativy papeže Jana Pavla II. (...) Pamatujme si vždy, že mladí nejedou na SDM za papežem, ale následují tam Krista, jehož Kříž s sebou nesou. Papež je vede a doprovází na této cestě víry a naděje.

V zamyšlení nad úryvkem z knihy Kazatel „marnost nad marnost, všechno je marnost (Kaz 1,2)“ pak zmínil, že mladí lidé jsou obzvláště citliví na to, když kolem nich něco postrádá smysl a hodnotu:

Naopak setkání s živým Ježíšem v jeho velké rodině, jíž je církev, naplňuje srdce radostí, protože je naplňuje pravým životem. (...) Avšak tato zkušenost musí čelit všednodenní marnosti, tomuto jedu prázdnoty, který se vtírá do naší společnosti.

Celý text promluvy najdete zde.

V pozdravu po modlitbě Anděl Páně se pak Svatý otec obrátil k několika skupinám poutníků, zejména z Itálie, ale i z Chorvatska, a zastavil se u toho, že i navzdory velmi teplému počasí je na náměstí mnoho mladých lidí: „Vypadá to tu jako v Riu de Janeiro,“ řekl papež nadšeně. Zároveň ubezpečil o své modlitbě všechny kněze a faráře celého světa, protože na dnešek připadá památka jejich patrona, sv. Jana Maria Vianney. Obyvatelům Říma připomenul, že se zítra slaví hlavní mariánský svátek jejich města, totiž titulární slavnost baziliky Santa Maria Maggiore – Panny Marie Sněžné. Nakonec s úctou a vděčností vzpomněl svého předchůdce na svatopetrském stolci, papeže Pavla VI. Ten zemřel před 35 lety roku 1978 a výročí jeho úmrtí se bude připomínat pozítří 6. srpna na svátek Proměnění Páně.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.