Nulová tolerance v případu mons. Scarana

3.8.2013 

Promotor spravedlnosti Vatikánského soudu Giampiero Milano včera postoupil italským úřadům mezinárodní dožádání o právní pomoc v kauze mons. Nunzia Scarana, obviněného z praní špinavých peněz. Zprávu potvrdil vatikánský tiskový mluvčí. Otec Federico Lombardi zároveň sdělil, že pokud se obvinění potvrdí, uplatní Vatikán postoj „nulové tolerance“. Svatý stolec žádá o obdobnou mezistátní pomoc při vyšetřování vůbec poprvé ve svých dějinách. Papež František se k případu mons. Scarana vyslovil při tiskové konferenci cestou z Ria de Janeiro:

V římské kurii je mnoho svatých lidí. A pak jsou tam i tací, kteří už tolik svatí nejsou, a ti působí rozruch. Samozřejmě víc hluku nadělá padající strom, než rostoucí les. Někteří budí dokonce pohoršení – a to mne rmoutí. Například teď máme ve vězení jednoho monsignora – jistě tam nesedí kvůli své svatosti. Tyto skandály skutečně bolí.

Zdůraznil Svatý otec a upozornil na vzor oddaného kuriálního úředníka, který věrně vykonává svou práci. K tomuto modelu bychom se měli vrátit, neboť kvalita kurie poněkud upadla, poznamenal papež.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.