Ohlédnutí za několika setkáními papeže v Riu

1.8.2013 

Přestože už krakovská arcidiecéze v rekordně krátkém čase spustila webové stránky budoucích Světových dní mládeže 2016 (www.krakow2016.com), uplynul teprve pouhý týden od zahájení mezinárodního setkání mladých v Riu. Vraťme se k několika komornějším událostem brazilské apoštolské cesty. První z nich se odehrála na půdě chudinské čtvrti Varginha, kde papež vešel do jednoho z obydlí.

Vstoupili jsme do malého domu rodiny, která o naší návštěvě předem nevěděla. Prostor byl skutečně stísněný – tak čtyřikrát pět metrů, a uvnitř bylo nejméně dvacet lidí, od patnáctidenního novorozence po třiadevadesátiletou babičku. Všichni byli velice dojati. Pak nastalo to nejkrásnější – začali Svatému otci vkládat do rukou všechny malé děti, které tam byly, a on jednomu po druhém žehnal. Nakonec se společně pomodlili Otče náš a Zdrávas Maria.

Líčí vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi a dodává, že ve favele došlo i na ekumenické kontakty – papež František srdečně promluvil s pastorem „Církve Boží“ a věřící této evangelické církve ho požádali o požehnání vody. Svatému otci také velmi záleželo na setkání s mladými vězni...

Bylo to šest mladíků a dvě dívky, všichni nezletilí, ze čtyř různých věznic pro mladistvé. Setkání trvalo asi půl hodiny, každý z mladých lidí se tak dostal ke slovu. Zejména nemladší dívka toho měla hodně na srdci, přečetla papeži dlouhý dopis svých spoluvězeňkyň a zazpívala mu vlastní píseň. Papež požehnal předměty, které si přinesli, a podepsal se jim na fotografie. Mladí lidé mu pak předali zvláštní dárek – obrovský růženec z polystyrénu s křížem, který nesl nápis Candelaria nunca mais! Už nikdy Candelaria!

Smutná vzpomínka na oběti masakru před kostelem Candelaria (tedy Očišťování Panny Marie) doprovázela konání letošních Světových dní. Kolem původní katedrály Ria přespávala mládež z ulice, proti které právě před dvaceti lety (23.7.1993) střelbou zasáhla městská police ve snaze metropoli očistit.

Papež se pomodlil a připomněl další oběti násilí. Vyzval mladé vězně, aby se nedali odradit, a několikrát opakoval: Violencia nunca mais! Už nikdy násilí! Některé z těchto mladých vězňů čeká v příštích dnech prominutí zbytku trestu. Myslím, že toto setkání je tedy jakousi předzvěstí nových možností v jejich životě. Doufejme, že je dobře využijí...

Doplňuje O. Lombardi. Půlhodinka s mladistvými vězni proběhla bez přítomnosti televizních kamer. Stejně jako ke svátosti smíření v adoračním stanu městského parku Boa Vista. Svatý otec v něm udělil svátost smíření pět účastníků Světových dní – trojici Brazilců, jednu Italku a Venezuelanku

. Byl jsem velmi nervózní. Když se ale můj pohled setkal s jeho a on se na mne usmál, připadalo mi, že mluvím s Otcem, že mám před sebou Ježíše...Pak už jsem se vůbec necítil nesvůj, naopak, byl jsem úplně klidný. Bylo to celé spontánní – mluvil jsem portugalsky a papež mi odpovídal ve španělštině. Jsem si jistý tím, že můj život bude odedneška úplně jiný.

Svěřil se po zpovědi jedenadvacetiletý Renan Souza. Papež František měl ještě další možnost k osobnímu setkání s mladými poutníky. Dvanáct z nich totiž pozval na oběd – pět dvojic zastupovalo pět světadílů, šestá pak hostitelskou zemi. O své zážitky se mladí lidé podělili na následném brífinku, o kterém referoval korespondent Vatikánského rozhlasu Sergio Centofanti:

Paula z Kolumbie, která ostatním tlumočila, mluvila o papežově výzvě ke komunitnímu životu. Nejste ostrovy, řekl mladým lidem Svatý otec a vybídl je, aby se dávali druhým. Upozornil také, že by každý z nich měl mít duchovního otce a zpovědníka, stejně jako ho má papež. Pavlína z Ruska cítí po setkání s papežem velkou zodpovědnost – naplnilo jí vírou, energií, nadějí a radostí. Nyní chce ona sama tyto dary předávat svému okolí. A konečně Tompson z Nového Zélandu poukázal na pobídku Svatého otce, aby se stali živými svědky Ježíše Krista. Jak? Tím, že budou i malé věci vykonávat s láskou.

Silné sociální cítění papeže Františka se projevilo i v oficiálních částech programu. Při páteční křížové cestě vedle sebe na podium posadil skupinku argentinských cartoneros, tedy lidí živících se sběrem papíru na městských periferiích.

Papež se s těmito lidmi velice přátelí. Jejich typického oblečení jsme si mohli všimnou už na zahajovací mši pontifikátu. Svatý otec je pozval na Světové dny mládeže a hned po příjezdu do Brazílie chtěl vědět, kde jsou. Nebylo lehké jejich pětatřicetičlennou skupinku najít mezi půldruhým milionem lidí, ale podařilo se to, a dovedli jsme je až na podium. Papež si přál, aby na něm zůstali po celé trvání křížové cesty.

Vysvětluje vatikánský tiskový mluvčí. A ještě jeden příběh silné víry a odvahy, který doprovázel Světové dny mládeže v Riu. Papeže před tamní katedrálou zastavila mladá manželská dvojice s novorozenou dcerou, která se narodila bez mozku. Ačkoliv děti s obdobnou vývojovou vadou se často rodí mrtvé nebo umírají krátce po porodu, děvčátko dosud žije. Její rodiče navíc nepřistoupili na možnost potratu, který jim v tomto případě zákon povoloval. Jejich volba papeže Františka hluboce zasáhla. Vyslovil přání, aby mu mladá rodina stála nablízku při závěrečné mši svaté, na znamení přijetí života i jeho odevzdání do Božích rukou.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.