Statistika Světových dní mládeže v Riu

1.8.2013 

Celkové ohlednutí za setkáním mladých v Riu de Janeiro nabídla včerejší tisková konference brazilských organizátorů v čele s arcibiskupem Orani Tempestou. Byla na ní zveřejněna celková čísla setkání. Světových dnů mládeže se zúčastnilo přes tři a půl milionu lidí, přičemž poměr žen a mužů byl 55 ku 45 procentům.

Jak se vyvíjela velikost publika na hlavních shromážděních během jednotlivých dní setkání mládeže, naznačují následující údaje. V úterý 23. července se večerní zahajovací bohoslužby Světových dní mládeže, ještě bez papeže Františka, zúčastnilo 600 tisíc mladých lidí; ve čtvrtek 25. července bylo na uvítací slavnosti spolu se Svatým otcem již 1 milion 200 tisíc lidí; páteční křížové cesty se 26. července zúčastnili celkem 2 miliony lidí; největší počet mladých pak městská pláž Copacabana hostila v sobotu a v neděli 27. a 28. července – při modlitební vigilii bylo přítomno 3,5 milionu a při závěrečné nedělní eucharistii dokonce 3 miliony a 700 tisíc věřících.

Nejvíce účastníků setkání bylo pochopitelně z Brazílie, dalšími nejpočetnějšími skupinami byli mladí z Argentiny, Spojených států, Chile, Itálie, Venezuely, Francie, Paraguaye, Peru a Mexika. Většina účastníků (60 %) patřila do věkové skupiny od 19 do 34 let. Katecheze se konaly na 264 místech ve 25 jazycích, spolu s mladými přijelo 644 biskupů a 7 814 kněží. Brazilské ministerstvo turistiky také oznámilo, že účastníci utratili dohromady 1,8 miliard reálů.

Podle arcibiskupa Ria de Janeiro bylo celé setkání největší událostí, kterou městská pláž Copacabana zažila. Zároveň připomenul, že i přes veliké množství účastníků nebyly v rámci setkání hlášeny žádné násilné incidenty nebo krádeže, což je podle něho znamením naděje, že mladí lidé dokážou svou radost vyjadřovat pokojně.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.