Děti a prarodiče tvoří budoucnost národů

26.7.2013 

Svatý otec před modlitbou Anděl Páně, arcibiskupský palác v Riu de Janeiro

Drazí bratři a sestry, přátelé!

Děkuji Boží prozřetelnosti, že přivedla mé kroky až sem, do města Sao Sebastiao do Rio de Janeiro. Ze srdce děkuji Mons. Oranimu a také vám, že jste mně přijali s vřelostí, kterou dáváte najevo svou lásku k nástupci sv. Petra. Rád bych, aby tato má cesta do Ria obnovila ve všech lidech lásku ke Kristu a k církvi, radost z toho, že jsme s Kristem spojeni a že náležíme k jeho církvi, a aby posílila naši snahu žít z víry a svědčit o ní.

Modlitba Anděl Páně je překrásným výrazem lidové zbožnosti, které se v Brazílii říká Hodinka Panny Marie. Jde o jednoduchou ústní modlitbu, která se modlí třikrát denně – ráno, v poledne a při západu slunce – čímž údává rytmus našemu každodennímu životu. Jde ale také o modlitbu důležitou. Všechny vás proto vybízím, abyste se ji modlili. Připomíná nám zářnou událost, která proměnila lidské dějiny – událost Vtělení, jíž se Boží Syn stal člověkem v Ježíši z Nazareta.

Dnes si církev připomíná rodiče Panny Marie a prarodiče Pána Ježíše – svaté Jáchyma a Annu. V jejich domě spatřila světlo světa Panna Maria, počatá bez poskvrny prvotního hříchu; v jejich domě vyrostla, doprovázena jejich láskou a vírou; v jejich domě se naučila naslouchat Hospodinu a následovat jeho vůli. Svatí Jáchym a Anna jsou součástí dlouhé řady těch, kdo ve vroucím rodinném prostředí předávali lásku k Bohu až k dívce Marii, která do svého lůna přijala Božího Syna a darovala ho světu, nám. Rodina má neocenitelnou hodnotu jako výsostné místo pro předávání víry! V této souvislosti bych chtěl zdůraznit jednu věc: dnes se tento den svatých Jáchyma a Anny slaví v Brazílii a v jiných zemích jako den dědečků a babiček. Prarodiče jsou velmi důležití v životě rodiny jako ti, kdo předávají ono bohatství lidskosti a víry, které je důležité pro každou lidskou společnost. Jsou důležití pro setkávání a dialog mezi generacemi, obzvláště uvnitř rodiny. Dokument z Aparecidy nám to připomíná slovy: „Děti a prarodiče tvoří budoucnost národů; děti proto, že v nich jdou dějiny kupředu, prarodiče, protože předávají svou životní zkušenost a moudrost (č. 447).“ Tento vztah, tento dialog mezi generacemi je pokladem, který je třeba uchovávat a podporovat! Během těchto Světových dnů mládeže chtějí mladí lidé pozdravit své prarodiče. Zdraví je s láskou a děkují jim za svědectví jejich moudrosti, kterou nám nepřestávají nabízet.

A nyní, kéž se na tomto náměstí a v přilehlých ulicích, i v domácnostech, které s námi prožívají tuto chvíli modlitby, cítíme jako jedna velká rodina. Společně se obraťme k Panně Marii, aby naše rodiny ochraňovala, aby se staly ohnisky víry a lásky, ve kterých lze pocítit přítomnost jejích syna Ježíše.

Přeložil Petr Havlíček SJ

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.