S papežem v Riu bude přítomna čtvrtina světového episkopátu

22.7.2013 

Jaká církev očekává v Brazílii papeže Františka? Přiblíží nám to z Ria de Janeiro náš korespondent Roberto Piermarini:

»Papež táhne víc než fotbal!« – tato věta zní na ulicích Ria mezi stovkami tisíc mladých, kteří přijíždějí nejenom z Brazílie, ale z celého světa. Očekávají se jich asi dva miliony. Podle jednoho z organizátorů setkání, pomocného biskupa Ria a místopředsedy organizačního výboru, mons. Cesara Costy, je do přípravy a pořadatelských služeb zapojeno také mnoho mladých lidí, kteří se jinak života církve skoro neúčastní. Ze 190 milionů Brazilců je katolíků 64%, tj. 123 milionů, ale ještě v roce 1972 to bylo 92%. Mnozí lidé se účastní života v protestantských komunitách, avšak během posledních padesáti let nastala v Brazílii, stejně jako v ostatních latinskoamerických zemích, doslova invaze různých sekt letničního ražení financovaných většinou ze Spojených států. Jejich působení má nezřídka neblahý vliv na život zdejších obyvatel, vede ke krizím i rozpadům rodin, zvláště mezi chudými. Také proto je významné, že zahajovací etapou návštěvy papeže Františka v Brazílii, je kromě dnešního uvítacího ceremoniálu v guvernérském paláci, středeční návštěva mariánské národní svatyně v Aparecidě, kde se v roce 2007 konala V. konference episkopátů latinskoamerické církve, jejíž závěrečný dokument vznikal jako odpověď na tuto náboženskou situaci za předsednictví tehdejšího kardinála Bergoglia, který dokumentu vtiskl svůj charakteristický akcent, že totiž šíření víry je součástí jejího praktikování. Papež František přichází do Ria de Janeiro vyzvat mladé lidi, aby se stali Kristovými učedníky a Jeho misionáři. Tisíce rodin nabídly ve městě svoje domovy pro mladé poutníky pocházející z celého světa. Tuto pohostinnost projevily rovněž zdejší evangelické či protestantské církve.

Říká korespondent Vatikánského rozhlasu Roberto Piermarini.

Na setkání v Riu se kromě celého brazilského episkopátu, který je tvořen čtyřmi sty biskupy, chystá jako obvykle také velké množství biskupů prakticky ze všech reprezentovaných zemí. Očekává se, že letošního Světového setkání mládeže se účastní více než 1000 biskupů, což je čtvrtina všech katolických biskupů celého světa.

Arcibiskup pořadatelského města, mons. Orani João Tempesta, který očekával papeže na letišti, přiblížil našemu korespondentovi specifičnost letošního setkání mládeže:

Tyto Světové dny mládeže jsou latinskoamerické. Většina přihlášených mladých lidí pochází ze zemí Latinské Ameriky. V Riu však bude zastoupeno asi 180 zemí z celého světa, takže bychom mohli říci, že obsáhnou skoro celou Organizaci spojených národů. Účastníci budou hovořit přibližně 55 jazyky. Jsem přesvědčen, že mladí lidé, kteří zde přivítají Svatého otce, přijeli proto, že chtějí lépe poznat, jak žít víru, jak jít cestou Ježíše Krista, jak křesťansky žít ve světě a činit svět lepším.

Říká mons. Tempesta, arcibiskup Rio de Janeira.

Mezi dvěma miliony účastníků Světového setkání mládeže je také 60 tisíc dobrovolníků, kteří tvoří pořadatelskou službu. Jedna z nich, Claudia Giampietro, která je v Riu již od konce března, přiblížila svoji práci v redakčním týmu oficiálních internetových stránek:

Jsem dobrovolnice ze sektoru komunikací a koordinuji překlady oficiálního webu a také dvě skupiny připravující rozhlasový program během všech oficiálních akcí. Budeme tedy poskytovat simultánní překlad všech promluv a komentář dění v hlavních evropských jazycích. Je pro mne velkým darem, že zde mohu být. Začala jsem nejprve pomáhat na dálku s překlady pro oficiální web, až jsem nakonec přijela sem.

Říká italská dobrovolnice.

Českou republiku reprezentuje v Riu 150 mladých lidí v doprovodu světícího biskupa z Českých Budějovic, Pavla Posáda, který je již na místě, a pražského arcibiskupa, kardinála Dominika Duky, který se na cestu vydá v nejbližších hodinách. Mladí věřící z naší vlasti byli od minulého víkendu hoštěni ve čtyřech farnostech brazilské diecéze Barra do Pirai. Toto stotisícové město je vzdáleno asi 80 kilometrů od Ria, kam se naši krajané dnes autobusem přesunuli.

Na foto naši poutníci v Barra de Pirai (převzato z ČBK).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.