Z Káhiry do Ria díky papežské nadaci Kirche in Not

20.7.2013 

„Mnozí lidé si myslí, že v Egyptě již nejsou žádní křesťané. Proto odlétáme do Ria, abychom našim bratřím a sestrám dokázali, že naše církev je živá a navzdory svým dvěma tisícům let stále mladá“. Dnešní vydání vatikánského deníku Osservatore Romano slovy Michaela Dawuda potvrzuje, že rovněž blízkovýchodní církve budou mít na Světových dnech mládeže své zástupce. Spolu s ním míří do Ria další stovka egyptských křesťanů ve věku od 18 do 32 let. Polovině z nich cestovní výdaje uhradila papežská nadace Kirche in Not.

Třicetiletý Michael je počítačový odborník z Al Fayyum, asi 100 km jižně do Káhiry. Byl pověřen duchovní přípravou mladých koptských katolíků, která sledovala motto letošních Světových dní: „Jděte, získejte za učedníky všechny národy“ (srov. Mt 28, 19). “Před odjezdem nám požehnal náš patriarcha Ibrahim Isaac Sidrak”, informuje dále Michael Dawuda a dodává: “Mladí Egypťané cítí velkou blízkost k současnému papeži, který také pochází z rozvojové země. Zároveň s láskou vzpomínáme na Benedikta XVI., který pro nás blízkovýchodní křesťany skutečně hodně udělal.”

Kromě mladých z Egypta se díky pomoci papežské nadace na cestu vydávají rovněž skupiny mládeže z Iráku, Libanonu, Jordánska, Izraele a Palestiny. Kirche in Not , která podporuje zejména pronásledované křesťany na celém světě, na jejich cestu věnovala téměř 220 tisíc euro.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.