Mladí Syřané v duchovní jednotě se Světovými dny mládeže

20.7.2013 

Také mladí syrští křesťané se duchovně účastní Světových dní mládeže, které již za pár dní začnou v Riu de Janeiro. Pouze malému počtu z nich se však podařilo do brazilské metropole odjet, potvrdil Vatikánskému rozhlasu apoštolský nuncius v Damašku, mons. Mario Zenari:

Mladí lidé se zde skutečně pečlivě na tuto událost připravovali. Většinou se obdobných světových setkání účastnila početná skupina Syřanů, pocházejících zejména z Damašku a Aleppa. Letos bohužel do Brazílie odletěla pouhá desítka mladých z Damašku. Skupině z Aleppa, která byla docela četná a hlavně dobře připravená, válečné okolnosti v odjezdu zabránily. Až do poslední chvíle tito mladí lidé doufali, že se budou moci setkání účastnit. Řekl bych však, že neztratili naději. Právě naopak – s uspokojením je sleduji a mohu konstatovat, že budou tyto dny prožívat ve svých farnostech, v duchu jednoty se Svatým otcem a mladými lidmi, shromážděnými v Riu.

Navzdory naději a důvěře mladých lidí arcibiskup Zenari opětovně mezinárodní společenství upomíná na dramatickou situaci v Sýrii.

Chtěl bych apelovat na mezinárodní komunitu, aby znásobila své úsilí ve vyjednávání a při hledání mírového řešení. Je zapotřebí urgentního zásahu, nelze mít stále před očima hladovějící a umírající lidi, zničená města a vesnice. Rád bych také v tomto krizovém okamžiku svět vyzval, aby byl solidární s našimi syrskými bratry a sestrami.

Telefonuje z Damašku apoštolský nuncius Mario Zenari.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.