Zemřel indický kardinál Pimenta

20.7.2013 

Ve věku 93 let zemřel dnes v noci v indické Bombaji kardinál Šimon Ignác Pimenta, emeritní bombajský arcibiskup. Svatý otec František ho ve svém soustrastném telegramu nazývá „ušlechtilou duší“.
Kardinál Pimenta se narodil 1. března 1920 na předměstí Bombaje. Na kněze byl vysvěcen roku 1949. Nejprve se roku 1971 stal bombajským pomocným biskupem. V roce 1977 jej papež Pavel VI. jmenoval biskupem koadjutorem tehdejšího arcibiskupa Valeriána Graciase, jehož nástupcem v úřadě se stal o rok později.
Arcibiskup Pimenta významně podporoval zejména pastorační a charitativní díla církve. Bombejská arcidiecéze spravuje 12 nemocnic a 44 bezplatných lékáren pro chudé. Nemalou podporu věnoval také činnosti na poli křesťanské výchovy. V době jeho působení bylo otevřeno a finančně podpořeno mnoho mateřských a základních škol, gymnázií a univerzit i technických škol katolického zaměření.
Několikrát zastával biskup Pimenta funkci předsedy Indické biskupské konference. V této funkci také roku 1986 vítal v Indii papeže Jana Pavla II. na jeho apoštolské cestě. V roce 1988 se stal členem kardinálského sboru, o dva roky později byl delegován předsedou osmého všeobecného řádného shromáždění biskupského synodu.
Po smrti kardinála Pimenty nyní čítá kardinálské kolegium 203 členů, z toho je 112 volitelů.

Petr Havlíček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.