O brazilském cyklistovi, který toužil pozdravit papeže

19.7.2013 

Neobvyklá audience se včera odehrála v papežském apartmá Domu sv. Marty, informuje dnešní vydání listu Avvenire a další italské zdroje. Svatý otec přijal brazilského mladíka jménem Leandro Martins, který zprávu o setkání s papežem Františkem rovněž uvádí na svém blogu Leandro by bike. Třicetiletý brazilský cyklista již devět týdnů putuje Evropou a urazil více než tři tisíce kilometrů. Má v plánu ještě dvojnásobnou trasu, která by jej přes Řecko a Izrael zavedla dále do Asie. Vyjel z Amsterdamu, projel Německem, Českou republikou, Rakouskem a Slovinskem, až dorazil do Říma. A zde se díky své vytrvalosti setkal s Petrovým nástupcem.

Rodák z oblasti Río Grande do Sul, tedy jihobrazilského státu na hranicích s Argentinou, papeži zaslal celkem patnáct dopisů. Poslední z nich vhodil do schránky ještě zcela nedávno – po přejezdu italských hranic. Adresoval je mons. Alfredovi Xuerebovi, tedy jednomu z osobních sekretářů Svatého otce. Obsah Martinsových listů byl stále stejný: „Nejsem katolík“, svěřuje se mladý Brazilec a píše: „Velmi mne proto překvapilo, že na Petrův stolec byl zvolen člověk natolik prostý a zároveň vlídný, který se zajímá o sociální otázky“. Leonard Martins dále líčil svou cyklistickou trasu a zejména pokaždé žádal o možnost papeže Františka osobně poznat. Brazilcovy dopisy neskončily v pověstném koši, nýbrž v rukou Svatého otce. Papež František reagoval kladně a prostřednictvím svého sekretáře Martinse pozval na včerejší ranní mši svatou.

Brazilský cyklista úspěšně překonal také kontroly švýcarské gardy a vatikánské stráže a mohl svůj bicykl zaparkovat přímo před vstupem do Domu sv. Marty. V tamní kapli se pak spolu s dalšími patnácti hosty účastnil vůbec poprvé v životě eucharistické slavnosti. „Po mši svaté se stalo to, co jsem považoval za nemyslitelné“, svěřuje se Leandro Martins na svém blogu. „Papež František mne objal. Zná Porto Alegre, odkud pocházím, a má příbuzné také blízko Pelotas.“ Svatý otec chtěl vidět mladíkovo kolo a zasmál se Leandrovým slovům o jeho bláznivé cestě. „Život je vůbec bláznivý“, opáčil prý papež a v samém závěru pak podepsal brazilskou státní vlajku dobrodružného cyklisty jednoduchými slovy: „Kéž tě Bůh provází. František.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.