Irsko schválilo zákon, který prolamuje zákonnou ochranu počatého dítěte

12.7.2013 

Irský parlament včera večer přijal zákon povolující interrupci v případě, kdy těhotenství ohrožuje život matky. Podle dosavadní praxe měly těhotné ženy nárok na veškerou zdravotní péči a a terapii a to i tehdy, když ohrožovala život dítěte. Jeho případná smrt však nikdy nebyla cílem, nýbrž nechtěným důsledkem terapie matky. Včerejší rozhodnutí parlamentu poprvé v dějinách Irska připouští možnost umělého potratu, jako vědomého zabití nenarozeného dítěte v případě, že pokračování těhotenství je pro ženu psychologickou pohnutkou ke spáchání sebevraždy.

Irská církev přijala rozhodnutí s nepokrytým rozhořčením a to nejen kvůli výsledku hlasování, nýbrž i kvůli jeho průběhu. Členové parlamentu nesměli hlasovat podle vlastního svědomí. Premiér Kenny totiž nařídil stranickou disciplínu. Mluví biskup Brendan Leahy:

Naší hlavní starostí je obrana života a v tom se nic nezměnilo. Pro mne jsou velmi důležitá slova papeže Františka, který kdysi řekl: „Obrana života je věc prostá a velká. Nedejte se znechutit, když se situace zhoršuje. Pokračujte dál!“ Ta slova nám ukazují cestu. Máme chránit život. To musí být naše priorita. Jinou věcí je interpretace nového zákona. Nevíme, jak bude interpretováno. Kromě toho mnoho politiků poukazuje na to, že je v rozporu s irskou ústavou. Všichni jsou zvědaví, co z toho vzejde.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.