Komise místní církve k vojenské službě Arabů v izraelské armádě

10.7.2013 

Komise Iustitia et Pax při radě katolických biskupů Svaté země se vyslovila proti službě arabských křesťanů v Izraelské armádě. Dokument této komise, které předsedá emeritní latinský patriarcha Jeruzaléma, arcibiskup Michel Sabbah, poukazuje na rizika s tím spojená a na potřebu formace totožnosti Palestinců v Izraeli.

Dilema týkající se vojenské služby v izraelské armádě zahrnuje jak křesťany, tak muslimy žijící v Izraeli. Politika státu Izrael pokládá armádu za „klíčovou instituci“ formující jednotu a totožnost židovského národa. V dokumentu, který objasňuje stanovisko církve v diskusi o delikátní otázce účasti Arabů v řadách izraelské armády, čteme, že „úkolem izraelské armády je okupovat palestinská teritoria a tudíž znemožnit Palestincům dosáhnout vlastní důstojnosti a nezávislosti“. Izraelská armáda – píše se v dokumentu – „je armádou agrese a nikoli obrany“. Proto je také vojenská služba viděna jako prvek, který rozděluje arabskou společnost a „ničí zájmy Arabů jakožto společnosti“. Dokument komise Iustitia et Pax poukázal na naléhavou potřebu obranu totožnosti mladých arabských generací žijících v Izraeli, zejména tam, kde většinu tvoří židovské obyvatelstvo.
Četní mladí Arabové v Izraeli ztrácejí vlastní národní, kulturní a náboženskou totožnost. Vzhledem k tomuto ohrožení připomněli členové zmíněné komise, že církev má za úkol vychovávat mládež „vyváženě na antropologické, národní i náboženské úrovni“, která jim pomůže integrovat různé prvky jejich složité totožnosti (palestinský Arab, křesťan a občan Izraele), aniž by nějaký vylučovala.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.