Kanonizace bl. Jana XXIII. a bl. Jana Pavla II. se přiblížila

5.7.2013 

Papež František dnes schválil promulgaci dekretů Kongregace pro svatořečení. První z nich se týká zázraku připisovanému přímluvě bl. Jana Pavla II., což otevírá cestu k jeho kanonizaci. Její datum však bude stanoveno později na zvláštní konzistoři kardinálů. Kromě toho přijal mínění členů zmíněné Kongregace, aby byl svatořečen rovněž bl. Jan XXIII. Stalo se tak ale bez uznání nového zázraku na jeho přímluvu. Svatý otec se přiklonil k názoru části teologů, podle nichž jeden zázrak, který byl uznán při beatifikaci Jana XXIII., stačí i ke kanonizaci. Papež má navíc právo dispenzovat od druhého zázraku.

Vatikánský tiskový mluvčí potvrdil, že Svatý otec je rozhodnut uskutečnit kanonizaci obou blahoslavených papežů Jana Pavla II. i Jana XXIII. Zda budou oba svatořečeni společně zatím není známo. Rozhodne se tak na zvláštní kardinálské konzistoři, jejíž datum ještě nebylo stanoveno.

Dalších dvanáct dekretů Kongregace pro svatořečení se týkalo mučedníků z doby pronásledování katolické církve ve Španělsku ve třicátých letech 20.století.
Kromě toho byl také uznán zázrak na přímluvu Božího služebníka Alvara del Portillo Diez de Sollano, druhého generálního představeného papežské prelatury Opus Dei, dále zázrak na přímluvu Boží služebnice, španělské řeholnice,, sestry Speranzy od Ježíše (vl. jm. Marie Josefy Alhama Valery, zemř. 1983), zakladatelky kongregace sester Služebnic milosrdné lásky.
Další 5 dekretů se týkalo uznání heroických ctností: italského amilina O. Nicola D´Onofrio (zemř. 1964), mexického řeholního bratra z kongregace Křesťanských škol, Bernarda Filippa (vl.jm. Giovanni Fromental Cayroche, zemř. 1978), portugalské řeholnice s. Isabelly od Nejsv. Trojice, (vl. jm. Marie Isabella Picão Caldeira, zemř. 1962), venezuelské řeholnice, s. Marie Carmen Rendiles Martinez (zemř. 1977) a italského politika a rektora Katolické univerzity, Giuseppe Lazzatiho (zemř. 1986).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.