Papež František: Jsme Boží děti - to je náš průkaz totožnosti

4.7.2013 

Jsme Boží děti díky Ježíšovi. Tento průkaz totožnosti nám nikdo nemůže ukrást. – řekl dnes ráno papež František v homilii během mše svaté v kapli Domu svaté Marty. Se Svatým otcem koncelebroval indický kardinál Telesphore Placidus Toppo, arcibiskup z Ranchi.

Jádrem papežovy homilie byla slova z dnešního evangelia o uzdravení ochrnutého (Mt 9,1-8). Ježíš mu nejprve řekl: „Buď dobré mysli, synu, odpouštějí se ti hříchy“. Možná, že tato slova – konstatoval papež František – toho člověka trochu zklamala, protože chtěl být uzdraven fyzicky. Vzhledem ke kritikám učitelů Zákona, kteří Ježíše v duchu obviňovali, že se rouhá – „Pouze Bůh může odpustit hříchy“ – jej však potom uzdravil také na těle. Ve skutečnosti – vysvětloval papež – byla uzdravení, poučování a silná slova proti pokrytectví „pouze znamením něčeho většího, co Ježíš činil“, totiž odpuštění hříchů. V Ježíši je svět smířen s Bohem. Toto je „nejhlubší zázrak“:

Smíření je znovu stvoření světa. Je to nejhlubší Ježíšovo poslání, totiž vykoupení nás všech hříšníků. A Ježíš to činí nikoli slovy, nikoli gesty, nikoli chozením po ulici. Činí to svým tělem. Právě On, Bůh, stává se jedním z nás, člověkem, aby zevnitř uzdravil nás, hříšníky.

Ježíš nás osvobozuje od hříchu a sám se stává „hříchem“, bere na sebe „všechen hřích“. Toto je „nové stvoření“ - řekl papež. Ježíš „sestupuje ze slávy, snižuje se až k smrti, ke smrti na kříži, až ke zvolání »Otče, proč jsi mne opustil«. Toto je Jeho sláva a naše spása“:

Toto je největší zázrak. Co tím však Ježíš učinil? Učinil z nás děti, svobodné děti. A díky tomu, co Ježíš učinil, můžeme říci: »Otče«. Jinak bychom nikdy nemohli říci: »Otče! «, a říkat to svobodně, tak dobrým a krásným tónem. Toto je obrovský Ježíšův zázrak. Nám otrokům hříchu dal všem svobodu, uzdravil nás v hloubi naší existence. Dělá nám dobře, myslíme-li na to, přemýšlíme-li o tom, jak je krásné být dítětem. Svoboda dětí je tak krásná! Dítě je doma a Ježíš nám otevřel brány domova. Jsme doma.

Nyní – blížil se papež k závěru své homilie – lze pochopit smysl toho, co Ježíš řekl: „Buď dobré mysli, synu, odpouštějí se ti hříchy“:

Toto je kořen naší odvahy. Jsem svobodný, jsem dítětem… Otec mne miluje a já miluji Otce! Prosme Pána o milost dobře chápat toto jeho dílo. To co Bůh učinil v Něm. Bůh smířil se Sebou svět v Kristu, a svěřil nám slovo smíření a milost nést dál toto slovo smíření mocně a svobodně jako děti. Jsme spaseni v Ježíši Kristu! A nikdo nám nemůže ukrást tento průkaz totožnosti. Jmenuji se: Boží dítě! Jak krásný je to průkaz. Stav: svobodný! Ať se tak stane.

Uzavřel dnes papež František svoji homilii v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.