Papež František: Kristova láska rodí víru a žene církev vpřed

29.6.2013 

V poledne oslovil Svatý otec přibližně 50 tisíc věřících, kteří přišli na Svatopetrské náměstí vyslechnout si jeho promluvu a společně se pomodlit mariánskou modlitbu Anděl Páně a přijmout jeho apoštolské požehnání. Papež František mimo jiné řekl:

Pomysleme na Petra. Když vyznával svoji víru v Ježíše, neučinil tak díky vlastním lidským schopnostem, ale protože byl uchvácen milostí, kterou uvolnil Ježíš, láskou, kterou vnímal v jeho slovech a nahlížel v jeho gestech: Ježíš byl zosobněnou láskou Boží!
A totéž se stalo Pavlovi, byť jiným způsobem. Mladý Pavel byl nepřítelem křesťanů a když jej cestou do Damašku povolal Zmrtvýchvstalý Kristus, jeho život se proměnil. Pochopil, že Ježíš není mrtvý, ale živý, a miluje také jeho, i když je jeho nepřítel! Taková je zkušenost milosrdenství, odpuštění Boha v Ježíši Kristu: toto je dobrá zvěst, evangelium, které Petr i Pavel zakusili v sobě samých a pro které dali svůj život. Milosrdenství, odpuštění! Pán nám vždycky odpustí, Pán je milosrdný, má milosrdné srdce a stále nás očekává.

Papež František ve své promluvě pozdravil patriarchu Bartoloměje I. a vyzval přítomné ke společné modlitbě Zdrávas za něho a za konstantipolskou církev.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže Františka před Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.