Petrův nástupce předával pallia novým metropolitům

29.6.2013 

V bazilice sv. Petra dnes římský biskup slavil eucharistickou liturgii ze slavnosti sv. Petra a Pavla spojenou každoročně s předáváním pallií novým metropolitním arcibiskupům. Letos jich bylo 35, z nichž se jich do Říma dostavilo 34. Mezi nimi byl také nový arcibiskup Buenos Aires, který na tamějším biskupském stolci letos vystřídal kardinála Bergoglia. Jako vždy byla na slavnosti přítomna ekumenická delegace konstantinopolského patriarchátu, kterou vedl pravoslavný metropolita Pergama, Ioannis Zizioulas Adamakis. Liturgii provázel evangelický sbor Thomanerchor z Lipska, tedy z rodiště a působiště J. S. Bacha.
Papež František ve své krátké homilii rozjímal o třech oblastech vlastních Petrovu poslání: utvrzování ve víře, v lásce a v jednotě. K poslednímu bodu Svatý otec poznamenal:

„Utvrzovat v jednotě. Tady se zastavím u gesta, které jsme vykonali. Pallium je symbolem společenství s Petrovým nástupcem, „trvalým a viditelným principem a základem jednoty víry a společenství“ (Lumen gentium, 18). Vaše zdejší přítomnost, drazí spolubratři, je znamením, že společenství církve neznamená uniformitu. Druhý vatikánský koncil říká ve vztahu k hierarchické struktuře církve, že ji Pán „ustavil jako sbor nebo stálou skupinu, které dal do čela Petra, vyvoleného z biskupů“ (Lumen gentium, 19). Utvrzovat v jednotě, biskupský synod v harmonii s primátem. Touto cestou biskupské kolegiality musíme jít a harmonicky růst se službou primátu. Koncil pak dále říká: „tento sbor je složen z mnoha jedinců a vyjadřuje rozmanitost a všeobecnost Božího lidu“ (ibid., 22). Rozmanitost, která je velkým bohatstvím, se v církvi zakládá vždycky na harmonii jednoty jako obrovská mozaika, kde všechny kamínky dohromady tvoří jediný velkolepý Boží plán. Musí to vést vždycky k překonávání každého konfliktu, který zraňuje tělo církve. Jednotní v rozdílech. Neexistuje jiná katolická cesta sjednocení. Toto je katolický duch, křesťanský duch: sjednotit se v rozdílech. Toto je Ježíšova cesta! Je-li pallium znamením společenství s římským biskupem, se všeobecnou církví, s biskupským synodem, pak je pro každého z vás také závazkem být nástroji tohoto společenství.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.