Papež František: Světské starosti a bohatství deformují náš vztah k času

22.6.2013 

Bohatství a světské starosti „dusí Boží Slovo“. Toto tvrzení bylo ústředním motivem homilie papeže Františka při dnešní ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty. Papež zdůraznil, že náš život stojí na třech pilířích: vyvolení, smlouvě a příslibu a my máme svěřovat Otci přítomný život beze strachu z toho, co se v budoucnu může stát. Spolu se Svatým otcem koncelebroval biskup Arturo Gonzáles z kubánské Santa Clary a účastnili se zaměstnanci Vatikánských muzeí.

„Nikdo nemůže sloužit dvěma pánům“ - z tohoto Ježíšova výroku v dnešním evangeliu (Mt 6,24-34) vyšel papež František, který se pozastavil u tématu bohatství a světských starostí. Ježíš měl „v této věci zcela jasno“, řekl papež, „bohatství a starosti tohoto světa“ dusí Boží Slovo, jsou jako trny, které dusí sémě, jež padlo do země, jak to podává podobenství o rozsévači.

Bohatství a starosti tohoto světa dusí Boží Slovo a znemožňují růst. Slovo odumírá, protože se mu nevěnuje péče. Je udušeno. V takovém případě se slouží majetku a starostem, ale nikoli Božímu Slovu. A týká se to také pojetí času, protože podobenství či Ježíšova řeč je tak vystavěna. Nedělejte si starosti o zítřek, o to co budeš dělat zítra. Podobenství o rozsévači v sobě má také zabudován prvek času, mluví o setí, dešti a růstu. Co způsobuji bohatství a starosti v nás? Jednoduše nás odtínají od času.

Celý náš život, zdůraznil papež František, stojí na třech pilířích: jeden v minulosti, jeden v přítomnosti a jeden v budoucnosti. Pilířem v minulosti – vysvětloval dále papež - je „Pánovo vyvolení“. Každý z nás totiž může říci: „Pán si mne vyvolil, zamiloval, řekl mi pojď a křtem mne vyvolil, abych šel určitou cestou, křesťanskou cestou“. Pilířem v budoucnosti je „putování vstříc příslibu“, Pán „nám dal příslib“. Pilířem v přítomnosti – pokračoval dále – je „naše odpověď tomuto předobrému Bohu, který mne vyvolil, dal mi příslib. Nabízí mi smlouvu a já uzavírám smlouvu s Ním“. Zmíněný třemi pilíři jsou tedy vyvolení, smlouva a příslib.

Jsou to tři pilíře celých dějin spásy. Přistoupí-li však naše srdce na to, před čím nás varuje Ježíš, dochází k odetnutí času, je odetnuta minulost, odetnuta budoucnost, splývá se s přítomností. Kdo přilnul k bohatství, nezajímá se o minulost, ani o budoucnost, a má všechno v něm. Bohatství je modla. Nepotřebuji pak minulost, příslib, ani vyvolení – nic. Kdo si dělá starosti s tím, co se může stát, odtíná se od vztahu k budoucnosti. – Budoucnost je předpověditelná, ale už neorientuje k žádnému příslibu, zůstává zmatení a osamocenost.

Proto nám Ježíš říká, pokračoval papež František, že se slouží buď Božímu království anebo mamonu a světským starostem. Křtem „nás vyvolil v lásce“, máme „Otce, který nás poslal na cestu“. A tím je „také budoucnost radostná“, protože „kráčíme vstříc příslibu“. Pán je „věrný, neklame“ a proto jsme také povoláni konat, „co můžeme bez zklamání a aniž bychom zapomněli, že máme Otce, který nás v minulosti vyvolil“. Bohatství a starosti, upozornil papež František, „způsobují, že zapomínáme na svoji minulost“ a žijeme jako bychom neměli Otce. A také naše přítomnost přestává jít.

Opomíjení minulosti, nepřijímání přítomnosti a znetvořování budoucnosti – to všechno způsobuje bohatství a starosti tohoto světa. Pán nám však praví: »Nedělejte si starosti. Hledejte nejprve Boží království a jeho spravedlnost a všechno ostatní vám bude přidáno.« Prosme Pána o milost, abychom nezbloudili ve starostech, v idolatrii bohatství a měli vždycky na paměti, že máme Otce, který nás vyvolil; abychom pamatovali, že tento Otec nám přislíbil dobro a že jdeme v ústrety tomuto příslibu, a abychom měli odvahu brát přítomnost, jak přichází. O tuto milost prosme Pána!

Končil papež František dnešní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.