Kam směřují kanadští řeholníci

11.6.2004 

Větší disciplína a návrat k řeholnímu oděvu, který i navenek ukazuje přináležitost do společenství jsou podle arcibiskupa Franca Rodé prostředky, které mohou vést k obnově řeholního života. Prefekt Kongregace pro Instituty zasvěceného života a společností apoštolského života se zúčastnil v Kanadě zasedání Konference Vyšších řeholních představených.
Arcibiskup Rodé zdůraznil, že úbytek povolání v Kanadě zásadně poznamenala sekularizace společnosti i řeholních společenství, stejně jako demografický pokles. S odvoláním na zkušenost mnoha řeholních společenství vyzval k větší disciplíně uvnitř řeholních společenství a k rozvíjení modlitebního života, jako k prvkům posilujícím života z víry.

V závěrečné komuniké zasedání kanadské Konference vyšších řeholních představených se připomíná nutnost pozvednout hlas v otázkách spravedlnosti, jak ve společenské sféře, tak uvnitř církve. Řeholní společenství se mají zabývat otázkami míru, ochrany životního prostředí a spolupracovat v těchto oblastech. Zavazují se také k angažovanosti v sociálním dialogu na téma globalizace a obrany proti násilí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.