Kardinál Schönborn: Neexistuje právo na dítě

31.5.2013 

Neexistuje právo na dítě, nýbrž práva dětí, která je nutno ctít, zdůraznil při včerejší slavnosti Těla a Krve Páně kard. Christoph Schönborn. Navzdory deštivému počasí se tradičního procesí Božího Těla v centru rakouského hlavního města účastnily tisíce věřících.

Vídeňský arcibiskup ve svém kázání na Michalském náměstí připomněl postavu chlapce, z jehož daru pěti chlebů a dvou ryb se odvíjí událost rozmnožení chlebů. Možná, že tento hoch prožil leccos těžkého, jistě musel tvrdě pracovat, podotkl rakouský kardinál. Ježíš v tomto rozhodujícím okamžiku staví do středu dítě. Nepojímá je jako “nehotovou bytost”, nýbrž poukazem na jeho dětskou důstojnost zcela mění pohled celého světa. Tato křesťanská vize dítětě je dnes ovšem stále více potlačována. Vyklízíme jednu pozici za druhou a ustupujeme mainstreamu a jeho zákonodárství, pokračoval vídeňský arcibiskup.

Církev je prezentována jako protestní instituce – v Rakousku v poslední době vystoupila odmítavě proti modifikaci zákona o adopcích, který by od 1. července tohoto roku měl umožnit osvojení dětí také párům téhož pohlaví. Touhou církve je však zejména přitakat životu a upozornit na jeho krásu, řekl kard. Schönborn ve své včerejší homilii a dodal: Neobracím se jako mravokárce k nemravnému, nýbrž jako hříšník ke hříšníkovi, člověk k člověku, v přesvědčení, že lze nalézt cestu společného lidství.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.