Petrův nástupce sloužil mši ze slavnosti Těla a Krve Páně

30.5.2013 

Letošní slavnost Těla a Krve Páně se pojí k 750. výročí bolsenského eucharistického zázraku a o rok pozdějšímu ustanovení slavnosti Corpus Domini papežem Urbanem IV. (11. srpna 1264 bulou Transiturus de hoc mundo). Středoitalské Orvieto, jehož katedrála dodnes uchovává relikvii bolsenského zázraku – korporál s kapkami krve, proto v těchto dvou letech (leden 2013- listopad 2014) prožívá mimořádné eucharistické jubileum, vyhlášené Benediktem XVI.

Ve Věčném městě se dnešní slavnost tradičně váže ke světelnému eucharistickému procesí, které vede Petrův nástupce z baziliky sv. Jana na Lateránu do hlavního mariánského chrámu Santa Maria Maggiore. Procesí otevírali zástupci římských náboženských bratrstev, rytířských řádů, dále řeholníci a řeholnice, seminaristé, římští faráři a kardinálové. Za skupinou dětí, které letos přistupují k prvnímu svatému přijímání, jel otevřený vůz, v němž Svatý otec klečel před Nejsvětější svátostí. Za ním kráčeli za zpěvu litanií a se svícemi v rukou římští farníci i poutníci.

Papež František jako arcibiskup Buenos Aires kladl velký důraz na přítomnost církve v ulicích argentinského hlavního města. Právě procesí Božího Těla bylo jedním z takovýchto momentů, spojených s misií, potvrzuje rektor tamní katedrály O. Alejandro Russo:

Ano, byla to hlavní forma pastorace v arcidicézi, spojená s různými liturgickými obdobími. O vánocích městem projížděly vozy s jesličkami, na Květnou neděli městem procházela dvě procesí, která se v centru spojovala. Procesí se konalo také o slavnosti Božího Těla a účastnila se ho zejména mládež. V mariánském měsíci – tedy pro nás v listopadu – se na nárožích stavějí malé oltáře s obrazem Matky Boží. Farníci se zde modlí na úmysly kolemjdoucích, učí je modlitbě růžence a vyzývají je k dalšímu prohloubení víry, např. zpovědi. Kard. Bergoglio tedy touto pastorací povzbudil misionářský dynamismus a zároveň dosáhl silné jednoty v diecézi.

Římské procesí se končí eucharistickým požehnáním před bazilikou Panny Marie Větší. Ještě předtím však Svatý otec slavil liturgii ze slavnosti Těla a Krve Páně na nádvoří před Lateránskou bazilikou. Římský biskup František ve své homilii mimo jiné řekl:

Dnes večer jsme u stolu Páně, u stolu eucharistické oběti, ve které nám On znovu dává Svoje tělo, zpřítomňuje jedinou oběť Kříže. Nasloucháme Jeho Slovu, sytíme se Jeho Tělem a Jeho Krví a On způsobuje, že ze zástupů vytváříme společenství, z anonymního davu komunitu. Eucharistie je svátostí společenství, která nás vyvádí z individualismu, abychom společně žili v následování Pána, ve víře v Něho. Měli bychom si tedy všichni před Pánem klást otázku: jak prožívám eucharistii? Anonymně nebo jako moment opravdového společenství s Pánem a také spolu s mnoha bratřími a sestrami, kteří jsou u téhož stolu? Jaké je naše slavení eucharistie?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka ZDE

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.