Nejsvětější Trojice není produkt lidských úsudků

26.5.2013 

Papež František před Angelus, nám. sv. Petra

Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Dnes dopoledne jsem poprvé navštívil jednu z farností římské diecéze. Děkuji Pánu a prosím o modlitbu za svoji pastorační službu této římské církvi, jejímž posláním je předsedat všeobecné lásce.

Na tuto neděli připadá slavnost Nejsvětější Trojice. Záře velikonočního období a Letnic v nás každoročně obnovuje radost a úžas víry. Rozpoznáváme, že Bůh není něco vágního, náš Bůh není nějaký „sprej“, je konkrétní, nikoli abstraktní a má jméno: „Bůh je láska“, nikoli sentimentální, pocitová, ale láska Otce, který je u zrodu každého života, láska Syna, který umírá na kříži a vstává z mrtvých, láska Ducha, který obnovuje člověka i svět. Pomyšlení na Boha, který je láska, nám prospívá, protože nás učí mít rád a dávat se druhým jako se Ježíš dává nám a kráčí spolu s námi. Ježíš putuje s námi cestou života.

Nejsvětější Trojice není produkt lidských úsudků, nýbrž tvář, kterou zjevil Bůh samotný, nikoli z výše nějaké profesorské katedry, ale sdílením člověčenství. Právě Ježíš nám zjevil Otce a přislíbil Ducha svatého. Bůh putoval se svým lidem v dějinách Izraelského lidu, Ježíš kráčel spolu s námi a přislíbil Ducha svatého, který je ohněm, učí nás všemu, co neznáme, vede nás zevnitř a dává dobré myšlenky a inspirace.

Dnes chválíme Boha nikoli pro nějaké zvláštní tajemství, ale pro Něho samého, „pro Jeho velikou slávu,“ jak praví liturgický hymnus. Chválíme Jej a děkujeme Mu, protože je Láska a protože nás volá, abychom vstoupili do náruče Jeho společenství, kterým je věčný život.

Poručme svoji chválu do rukou Panny Marie. Ona, nejpokornější stvoření, díky Kristu již dosáhla cíle pozemského putování a přebývá ve slávě Trojice. Proto Maria, naše Matka a naše Paní září jako znamení bezpečné naděje pro nás. Je Matkou naděje v našem putování, na naší cestě. Ona je Matkou naděje. Je také Matkou, která utěšuje, Matkou útěchy a Matkou, která nás na cestě doprovází. Modleme se nyní k Matce Boží všichni společně a naše Matka nás bude doprovázet.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.