Sicilští biskupové u Svatého otce

21.5.2013 

Kanonickou návštěvu u Svatého stolce v těchto dnech vykonává Sicilská biskupská konference. S papežem Františkem se setkal rovněž arcibiskup Syrakus, Salvatore Pappalardo:

Každý z nás hovořil o své vlastní diecézi. Podali jsme tak společný a objektivnější obraz toho, čím žije náš ostrov. Papež nás vybídl, abychom stáli nablízku lidem. Opakoval, abychom byli pastýři, kteří jsou „cítit ovcemi“. Ptal se nás také na rodinu, na její problémy. Samozřejmě jsme mu řekli, že rodina na Sicílii ještě přežívá, avšak trpí novými útoky. Mluvilo se také o ekonomických problémech, které rodinám působí vážné a objektivní potíže. Mnozí lidé kvůli nim také oddalují založení rodiny.

Jedním z témat hovoru byla také organizovaná kriminalita na Sicílii. Právě před dvaceti lety pronesl Jan Pavel II. v sicilském Agrigentu svou známou obžalobu mafie a morální degenerace.

Nezastírali jsme, že naši lidé trpí také touto kriminální mentalitou, která je značně rozšířena. Zároveň jsme ale Svatému otci vyprávěli o pěkných věcech, které na Sicílii ještě jsou. Například církev tady stále něco znamená. Když někam přijedu na pastorační návštěvu, přijetí je vždy srdečné, a to i ze strany státních úřadů. Nemůžeme tedy zastírat, že církvi se tu věnuje pozornost. Církev tedy musí podávat skutečně evangelní a jasné svědectví, jak papež zdůraznil.

Uzavírá arcibiskup Pappalardo.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.