Svátek Matky Boží, Královny Palestiny

27.10.2003 

Ve svatyni Deir Rafat se včera, v neděli 16. října, slavil svátek Matky Boží, Královny Palestiny. Eucharistii předsedal latinský patriarcha Jeruzalému Michel Sabbah a tři pomocní biskupové: Boulos Marcuzzo z Nazaretu, Salim Sayehem z Ammanu a Kamal Bathish z Jeruzaléma.

Mariánské slavnosti se účastnilo několik desítek kněží z patriarchátu a z řeholních kongregací přítomných ve Svaté zemi a zástupy věřících z Galileie, Nazaretu, Hajfy, Jeruzaléma a centrálního Izraele. Kvůli izraelským restrikcím nemohli přijet palestinští katolíci z Betléma z dalších farností na západním břehu Jordánu.

Zvláštním úmyslem slavnosti Matky Boží Královny Palestiny byla děkovaná modlitba za čtvrtstoletí pontifikátu Jana Pavla II. a prosba o pokoj ve Svaté Zemi.

Svatyně Matky Boží Královny Palestiny vzniklo na počátku 20. století na úpatí Judských hor, západně od Jeruzaléma. Matka Boží z Rafatu je patronkou latinské diecéze ve Svaté Zemi. Ve svatyni je uctívána žehnající Matka Boží a na klenbě chrámu stojí více než ve stovce jazyků slova Andělského pozdravení: ?Zdrávas Maria, milosti plná?.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.