Členové 150 církevních hnutí přijeli slavit Letnice

18.5.2013 

Od časných ranních hodin proudily do Svatopetrské baziliky stovky poutníků, členů nových církevních hnutí, kteří přijeli slavit se Svatým otcem svatodušní vigilii. „Věřím, posilni naši víru“ je titul dvoudenního setkání, organizovaného Papežskou radou pro novou evangelizaci. Hovoří její předseda, mons. Salvatore Fisichella:

Při oslavách padesátého výročí zahájení Druhého vatikánského všeobecného sněmu a v Roce víry nemohlo scházet setkání s církevními hnutími, které jsou zjevným plodem tohoto koncilu. Zvolili jsme pro jeho konání vigilii slavnosti Seslání Ducha svatého. Je tak zřejmé, že nové komunity a laická sdružení jsou znamením přítomnosti Ducha Vzříšeného Krista, který vede svou církev v díle evangelizace.

Papežské magisterium posledních desetiletí věnuje trvalou pozornost novým církevním hnutím – počínaje Janem Pavlem II., který je shromáždil na svatodušní vigilii v roce 1998 a vyzval k jednotnému svědectví. Obdobné setkání se opakovalo o osm let později s Benediktem XVI. Letošní slavnost Božího Ducha s papežem Františkem prožije více než 120 tisíc lidí. Pocházejí z celého světa a náleží ke 150 laickým sdružením, uvedl arcibiskup Fisichella.

V sedm hodin ráno mnohé skupiny zahájily pouť k hrobu apoštola Petra, ve tři hodiny odpoledne pak začal společný program na Svatopetrském náměstí. Vyplnila jej hudba – při této příležitosti vznikl stopadesátičlenný pěvecký sbor – a celkem sedm různých svědectví. V šest hodin večer přijel na náměstí papež František, následovala modlitba k mariánské ikoně Salus Populi Romani a bohoslužba slova.

Další okamžiky setkání, které za přítomnosti Svatého otce probíhá v době našeho večerního vysílání, patří dvěma významným svědectvím. První pronáší irský spisovatel, dramatik a publicista John Waters.

Stojí za to připomenout jeho knihy Lapsed Agnostic(2008) a Beyond Consolation(2010), kde vypráví o víře, nalezené po létech temnoty. Druhé svědectví pronese pákistánský chirurg Paul Bhattí. Vystudoval v Padově a pracoval jako lékař zprvu v Pákistánu a později v Itálii až do roku 2011, kdy, jak víme, byl zavražděn jeho bratr Šahbáz, tehdejší ministr pro menšiny. Téhož roku byl Paul Bhattí jmenován zvláštním poradcem pákistánského premiéra pro záležitosti náboženských menšin. Po těchto dvou svědectvích papež František spatra zodpoví několik otázek, které mu položí zástupci přítomných sdružení.

Uzavírá mons. Rino Fisichella. Zítra dopoledne budou nová církevní hnutí a komunity s papežem Františkem od půl jedenácté dopoledne slavit liturgii ze slavnosti Seslání Ducha Svatého.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.