Svatý otec přijal německou kancléřku Angelu Merkelovou

18.5.2013 

Svatý otec dnes přijal kancléřku Spolkové republiky Německo Angelu Merkelovou. Pro křesťanskodemokratickou političku, která chce opětovně kandidovat v zářijových volbách, je to již druhé setkání s papežem Františkem. Paní Merkelová, která je dcerou luteránského pastora, se účastnila také mše svaté při zahájení pontifikátu. Rozhovor spolkové kancléřky a Svatého otce trval padesát minut.

Hovořili jsme o globalizaci a Evropské unii, o roli Evropy ve světě. Upozornila jsem na to, že je nutné stále upevňovat základy našich společností a pečovat o ně. V této souvislosti podle mého názoru náleží katolické církvi ústřední úloha. Papež František zdůraznil, že svět potřebuje silnou a spravedlivou Evropu. V tomto smyslu to pro mne byla velice povzbuzující diskuse.

Uvedla po setkání Angela Merkelová Podle prohlášení státního sekretariátu Svatého stolce se rozhovor týkal rovněž hospodářské situace a sociálních otázek, zejména ochrany lidských práv. V této souvislosti se hovořilo také o náboženské svobodě a pronásledování křesťanů, uvádí se ve vatikánském oficiálním prohlášení. Německá politička argentinskému papeži věnovala souborné dílo Friedricha Hölderlina e sebrané nahrávky dirigenta Wilhelma Furtwänglera. Dalším státníkem, kterého papež František přijme na soukromé audienci 8. června, bude italský prezident Giorgio Napolitano.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.