Svatý otec oznámil svou pastorační cestu na Sardinii

15.5.2013 

V závěru dnešní generální audience papež František pozdravil poutníky ze Sardinie, které příjemně překvapil oznámením cíle své první italské pastorační cesty:

Vy, Sardiňané, překypujete nadšením. Drazí přátelé, děkuji za vaši přítomnost a ze srdce svěřuji vás i vaše komunity mateřské přímluvě Nejsvětější Panny, kterou uctíváte pod titulem Naše Paní z Bonaria. V této souvislosti bych vám chtěl oznámit, že toužím navštívit poutní svatyni v Cagliari, a to téměř najisto v září. Buenos Aires a Cagliari totiž pojí dávné bratrství. Zakladatel Buenos Aires chtěl město pojmenovat jako „Město Nejsvětější Trojice“, avšak námořníci, kteří se s ním plavili a byli Sardiňané, požadovali jméno „Město Panny Marie z Bonaria“. Po dlouhé diskusi dospěli ke kompromisu, který zněl: Město Nejsvětější Trojice a Přístav Naší Paní z Bonaria. Název byl příliš dlouhý, a proto se zachovalo poslední slovo: Bonaria, Buenos Aires, na památku vaší mariánské ikony.

Soška Panny Marie s dítětem dorazila do sardinského hlavního města po moři na sklonku 14. století a byla umístěna do již existující svatyně na vrchu Bonaria. Panna Maria z Bonaria byla záhy uctívána jako patronka mořeplavců a dobrého větru do plachet.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.